Podpredseda národniarov vysiela jasný signál. Túto situáciu treba okamžite riešiť, myslí si Hrnko a preberá inciatívu do vlastných rúk

    0
    Anton Hrnko (Autor: SNS)

    Hrnko tvrdí, že nevie, či je táto komunikácia pravá. Ak ale je, považuje to za problém. Zároveň uviedol, že na konanie v tejto veci ho vyzvali jeho voliči. “Je neprípustné a je mi veľmi ľúto, že sa u nás objavujú veci, ako sledovanie súkromnej korešpondencie a súkromných mailov. Nemôžeme ale opomenúť skutočnosť, že tieto záležitosti, ktoré sa tam spomínajú, sú vo verejnom priestore a vyvolávajú viacero otázok,” povedal Hrnko s tým, že ide o ovplyvňovanie verejnoprávneho spravodajstva.

    Koaličný poslanec hovoril napr. o komunikácii medzi Grendelom a šéfom spravodajstva RTVS Lukášom Dikom, ktorí sa údajne dohadujú na tom, čo má byť v danom spravodajskom príspevku uverejnené. Podľa Hrnka Grendel zneužíva informácie aj intímneho charakteru na ovplyvňovanie niektorých novinárov a tí konajú na jeho pokyn.

    “Podľa môjho názoru osoba, ktorá kooperovala pri zverejňovaní informácií novinárom, ku ktorým by sa bez súčinnosti politikov len ťažko dostali, nemôže zastávať pozíciu predsedu Osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti SIS, ktorý pracuje s nanajvýš citlivými informáciami. Takáto osoba predstavuje bezpečnostné riziko pre SR,” odkázal Hrnko na adresu Grendela s tým, že chce od neho počuť vyjadrenie k tejto veci.

    Od RTVS zase žiada riadne prešetrenie všetkých okolností tejto kauzy, keďže môže ísť o politické ovplyvňovanie verejnoprávneho média. “Ak je čo i len troška pravdy na tom, čo bolo zverejnené, mali by byť okamžite prijaté opatrenia, aby zodpovední z verejnoprávneho priestoru odišli. Je zarážajúce, že sa k týmto otázkam Václav Mika doteraz nevyjadril. RTVS by mala zabezpečiť, aby verejnoprávny priestor nebol manipulovaný politikmi,” povedal Hrnko.

    Na novinársku otázku, či sa nebude pýtať aj premiéra Roberta Fica (Smer-SD) na jeho návštevu v konšpiračnom byte tak, ako o tom píše spis Gorila, ktorý je tiež vo verejnom priestore, Hrnko odvetil, že predseda vlády nie je v kompetencii jeho výboru, ani v kompetencii výboru na kontrolu SIS. Tiež zdôraznil, že novinári túto otázku šéfovi exekutívy adresujú pravidelne.

    Grendel pre TASR reagoval, že rešpektuje právo každého politika robiť reklamu novému hovorcovi premiéra Fica, ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) a podnikateľa Ladislava Bašternáka, ktorým je Marián K. “Ja to však robiť nebudem. Rokovací poriadok veľmi jasne stanovuje, za akých podmienok je možné zvolať rokovanie výboru. Ak to navrhne dostatočný počet poslancov, výbor bude zvolaný a bude dodržaný zákon. K obsahu sa takto dopredu vyjadrovať nebudem,” povedal opozičný poslanec.

    RTVS v reakcii uviedla, že odmieta takúto nelegálnu a účelovú aktivitu, ktorá nastoľuje dôvodné podozrenie zo spáchania trestného činu. “Na druhej strane RTVS už interne podnikla v tejto veci všetky kroky podľa Štatútu programových pracovníkov a spolupracovníkov RTVS, keďže táto diskreditácia sa týka štyroch zamestnancov RTVS. Rovnako prebiehajú právne analýzy, na základe ktorých sa rozhodne o ďalšom postupe,” uviedla manažérka marketingu a komunikácie s verejnosťou RTVS Dominika Šulková.

    Podľa jej slov je spravodajstvo RTVS prirodzene súčasťou verejnej kontroly a za uplynulé štyri roky RTVS zaznamenala len minimum podaní na príslušné orgány v súvislosti s objektivitou spravodajstva. “Keďže táto manipulatívna konštrukcia zasahuje do osobnostných práv dotknutých osôb, nebudeme sa ďalej vyjadrovať k detailom. Ešte raz chceme zdôrazniť, že žiadnym spôsobom nie je potvrdená dôveryhodnosť a pravdivosť zdroja,” dodala Šulková.

    - Reklama -