Podľa Sulíka zatiaľ Británia neukázala dôkazy, že za útokom na Skripaľa je Rusko. Bolo by pre ňho prijateľnejšie, aby sme netrhali európsku partu

    0
    Richard Sulík (Autor: TASR)

    Pri zmene pravidiel voľby si podľa Sulíka treba povedať, či má byť za fungovanie polície zodpovedný naďalej minister vnútra. “Ak áno, musíme mu dať do rúk aj nástroje. Musíme mu dať možnosť vymeniť alebo nevymeniť policajného prezidenta,” doplnil.

    Ak má byť policajný prezident úplne nezávislý od ministra vnútra, ale naďalej bude šéfa rezortu vnímať spoločnosť ako zodpovedného za vnútornú bezpečnosť v krajine, nemôže to podľa Sulíka fungovať.

    “Preto ja by som sa nešiel v prvom rade zamerať na menenie pravidiel a spôsobu voľby, ale na to, že tam konečne bude sedieť čestný a zdatný človek,” vysvetlil.

    Prekvapuje ho otáľanie Druckera

    Zopakoval, že súčasný policajný prezident Tibor Gašpar musí skončiť a prekvapuje ho otáľanie ministra vnútra Tomáša Druckera (nom. Smeru-SD). “Je pekné, že pán Drucker chce meniť systém voľby policajného prezidenta, ale problém je, že momentálne na stoličke policajného prezidenta sedí ten nesprávny človek, ktorý nedohliadol na to, aby sa vyšetrovali masívne podvody. Je jedno, ako sa zmení systém, pán Gašpar musí odísť. On je súčasťou problému, nie riešenia,” vyhlásil Sulík.

    Zákony a spôsob voľby môžu byť podľa neho nastavené dobre, ale keď sú na rozhodujúcich pozíciách “gauneri”, nič to nepomôže. “Nedokážete len zmenou pravidiel dosiahnuť, aby to fungovalo. Potrebujete dosadiť čestných ľudí na rozhodujúce pozície,” povedal ďalej.

    Premiér? Prečo nie

    Zopakoval, že za najlepšie riešenie považuje SaS predčasné voľby, ale uznal, že momentálne to nie je príliš aktuálna téma. Strana bude aj tak pokračovať v prípravách, aby mohla prevziať zodpovednosť za Slovensko v riadnom termíne volieb.

    Referendom za predčasné voľby, ktoré avizovalo OľaNO, nie sú liberáli nadšení, lebo si to vyžaduje nesmierne veľa úsilia a energie a skráti to volebné obdobie iba o niekoľko mesiacov.

    Šéf liberálov sa venoval aj otázkam jeho strany, zopakoval, že do volieb pôjdu samostatne a sú alternatívou voči Smeru-SD. Sulík odmieta špekulovať o tom, s kým by zostavil vládu, zo spolupráce opakovane vylúčil len Smer-SD a ĽSNS.

    Na otázku o svojich premiérskych ambíciách povedal: „Premiér bude ten, koho postaví najsilnejšia strana, ten, koho voliči určia. Ja sa za tým nejako strašne netrasiem. Ak by mala SaS získať najviac hlasov, tak sa nebudem tomuto uhýbať a zrejme by som bol ten, kto bude skladať vládu. Viem si to predstaviť, že to budem robiť.“

    Nie sú dôkazy, ale radšej…

    V súvislosti s kauzou otráveného bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa uviedol, že Spojené kráľovstvo neukázalo dôkazy, že za útokom je Rusko. “Porušujeme princíp prezumpcie neviny,” povedal Sulík.

    Bol by však za to, aby sa Slovensko pridalo ku krajinám, ktoré sa rozhodli vyhostiť ruských diplomatov. “Väčšina európskych krajín sa pridala k vyhosteniu. Bolo by pre mňa prijateľnejšie netrhať 'partu',” uviedol.

    Autor: TASR, im

    - Reklama -