Podľa Pellegriniho Slovensko chce, aby sa nemenilo pravidlo o DPH

    0
    Peter Pellegrini (Autor: TASR)

    Vláda v decembri 2017 schválila s pripomienkou Návrh na riešenie aktuálnych potrieb mesta Bratislavy ako hlavného mesta SR. V dokumente sa uvádza, že v rokoch 2018-2020 môže dôjsť k zmene pravidiel čerpania prostriedkov Európskej únie (EÚ), čím sa zvýši finančná náročnosť infraštruktúrnych projektov v Bratislave. Ide o vylúčenie DPH z oprávnených výdavkov pri infraštruktúrnych projektoch.

    “Vzťahuje sa to na infraštruktúru, ktorá je vo vlastníctve mesta, ale jej správa a prevádzka je zverená do rúk Dopravného podniku Bratislava, ktorý je platcom DPH,” konkretizuje dokument.

    “Iné je to pri firmách, ktoré DPH platia, napríklad dopravný podnik alebo regionálna správa ciest, kde vo väčšine prípadov je platca DPH,” povedal Pellegrini. Podľa neho by bolo nelogické, aby EÚ preplatila DPH, ktorú Ministerstvo financií SR danému podniku vráti.

    Slovensko chce, aby sa v tomto období nemenilo pravidlo, že ak je DPH neodpočítateľná zo štátneho rozpočtu a prostredníctvom investície sa negenerujú príjmy, na ktoré sa uplatňuje DPH, aby bola odpočítateľná, uviedol. Zároveň verí, že sa nezmení interpretácia tohto pravidla, a vyrieši sa problém Bratislavy i Košíc.

    - Reklama -