Počiatek a Kaliňák až po krk v daňových podvodoch? Megaškandál, o ktorom závažné informácie priniesol týždenník Trend

    0
    Robert Kaliňák (Autor: SITA)

    Zločinecká skupina Milana Chovanca mala štát na daniach obrať o približne 80 miliónov eur. Na nekalej činnosti sa mali podieľať aj šéfovia daňových úradov či zamestnanci daňovej centrály. Podľa informácií, ktorými ekonomický týždenník Trend údajne disponuje, o podvodoch vedeli aj samotní smerácki ministri Ján Počiatek a Robert Kaliňák.

    Obvinenia, ktoré padli na uvedené osoby, vyslovil jeden z hlavných podozrivých kauzy. Preto je otázne, do akej miery ich treba brať ako relevantné a či nemôžu do istej miery zavádzať. Výpovede obvineného Milana Chovanca ale údajne korešpondujú so záznamami telefonických hovorov a esemesiek, ktoré polícia zaznamenala už roky predtým. Trend v jednom z článkov týkajúcich sa problematiky informuje, že sa obrátil aj na spomínaných ministrov Počiatka a Kaliňáka, ktorí ale hocijaké prepojenie s týmito osobami popreli.

    Súčasný minister dopravy Ján Počiatek prezradil, že ho nikdy nikto nekontaktoval v súvislosti s tým, aby vybavil niečo v prospech firiem zapojených do karuselových podvodov. Výpovede podozrivého Milana Chovanca boli údajne veľmi podrobné. Súčasťou informácií o vyšetrovacom spise sú aj prepisy telefonátov medzi právnikom a jeho „spolupracovníkmi“. Tu sa spomínajú mená ako Stano, Robo alebo prezývka „strapatý“.

    Chovanec polícii vraj tvrdil, že prvý z uvedených by mal byť Stanislav Kubánek, regionálny šéf Smeru z Prešova. Robom mal byť zase minister vnútra Robert Kaliňák a „strapatým“ Ján Počiatek. Podľa obvineného právnika sa mali Počiatek s Kaliňákom podieľať na krytí podvodov a údajne mali strane prichádzať aj provízie.

    Firma Tatra Trade Corporation, ktorá stála za celou kauzou, vznikla v roku 2002 a mala dvoch spoločníkov: holandskú spoločnosť a právnika Chovanca. Dlh firmy Tatra Trade Corporation sa na konci roku 2014 vyšplhal na úctyhodných 33 miliónov eur a v konkurze skončila minulý rok.

    Dlho na seba nedala čakať ani reakcia ministertva vnútra, ktoré k celej kauze vydalo stanovisko. V ňom sa okrem iného spomína, že polícia sa o kauzu začala zaujímať v roku 2009 a stíhať ju začala v máji 2012, teda počas pôsobenia Kaliňáka na poste ministra vnútra. “Milan Ch. je v tejto kauze dodnes obvinený. V súvislosti s jeho výpoveďou už podal v minulosti trestné oznámenie za ohováranie aj štátny tajomník ministerstva vnútra Jozef Buček a ďalší zainteresovaní,”  odkazujú z tlačového odboru rezortu vnútra. 

    “Polícia, daňová kobra a Národná jednotka finančnej polície NAKA už od roku 2012 ide po krku firmám, ktoré si uplatňovali nadmerné odpočty DPH, celkom už odhalili podvody za stovky miliónov eur a aj vďaka ich práci neboli zo štátneho rozpočtu vyplatené podvodníkom a „dpháčkárskej“ mafii,” dodávajú Kaliňákovi ľudia. 

    - Reklama -