Pochytať migrantov a umiestniť ich do táborov v Afrike, odbil vítačov rakúsky minister zahraničia

    0
    Sebastian Kurz (Autor: SITA)

    Po tom, ako Macedónsko odmietlo púšťať na svoje územie utečencov putujúcich do Európy cez Grécko, príval utečencov zoslabol. Svoju rolu nepochybne hralo aj uzatvorenie dohody medzi EÚ a Tureckom. Podobnú dohodu chce teraz Kurz uzavrieť aj so severoafrickým Tuniskom.

    Predstavuje si to tak, že ľudia, ktorí sa chcú vydať na cestu do Európy, skončia v záchytných táboroch na severe Afriky. Tie potom opustia len utečenci, ktorí prejdú príslušnými procedúrami Európskej únie. Týmto spôsobom by sa malo zaistiť, že sa do EÚ nedostanú ľudia, ktorí sú schopní zaplatiť dosť peňazí pašerákom, ale tí, ktorí pomoc naozaj potrebujú, pretože vo svojich krajinách čelia prenasledovaniu.

    Tým by sa mala zároveň uzavrieť aj stredomorská trasa migrantov do EÚ a v Stredozemnom mori už nebudú umierať ľudia. Tunisko či Egypt prejavujú voči návrhu veľkú skepsu. Sebastian Kurz však verí, že sa mu tento plán nakoniec podarí presadiť. „Mnohí, ktorí ma ešte pred rokom kritizovali, dnes na túto myšlienku pristupujú,“ uviedol Kurz.

    Celý text si môžete v nemčine prečítať TU.

    - Reklama -