Počet mŕtvych v Turecku dosiahol takmer stovku. Koho ľudia vidia za útokom?

    0
    Policajní špecialisti na mieste výbuchu v Ankare (Autor: SITA)

    Minister zdravotníctva Mehmet Müezzinoglu predtým na tlačovej konferencii uviedol, že útok si vyžiadal najmenej 86 mŕtvych a 186 zranených, z ktorých sa 28 nachádzalo na jednotke intenzívnej starostlivosti. Na mieste podľa neho zahynulo 62 ľudí a ďalších 24 podľahlo zraneniam po prevoze do nemocnice.

    Turecký premiér Ahmet Davutoglu oznámil trojdňový štátny smútok s tým, že útok pravdepodobne spáchala dvojica samovražedných atentátnikov, o čom hovorili aj svedkovia citovaní médiami. Podľa Davutogla mohli za dvoma výbuchmi stáť extrémisti z Islamského štátu, kurdskí alebo krajne ľavicoví militanti. Predstaviteľ HDP i protestujúci, ktorí sa neskôr zišli v Istanbule, však zo zodpovednosti obvinili turecké vedenie. Strana HDP sa domnieva, že terčom bola práve ona.

    K explóziám došlo dnes dopoludnia, keď sa stovky ľudí schádzali pred hlavnou železničnou stanicou v Ankare na mierovú demonštráciu zvolanú občianskymi, ľavicovými a prokurdskými skupinami. K zodpovednosti za najkrvavejší útok v Turecku za celé roky sa zatiaľ nikto neprihlásil.

    - Reklama -