Po útokoch stojí Európa po boku Londýna a krajiny ponúkajú pomoc

    0
    Situácia po útoku pred parlamentom v Londýne (Autor: TASR)
    “Terorizmus znepokojuje nás všetkých,” povedal Hollande reportérom počas návštevy v meste Villepinte pri francúzskej metropole Paríž. “Francúzsko, ktoré bolo nedávno tak ťažko zasiahnuté (terorizmom), dobre vie, ako britský ľud dnes trpí,” dodal prezident.
     
    Hollande uviedol, že krajiny “musia spojiť všetky svoje možnosti a odpovedať na tieto útoky”. Podľa Hollanda “je jasné, že sa musíme zorganizovať na európskej úrovni aj mimo nej”.
     
    Francúzsky minister vnútra Matthias Fekl vyhlásil, že “napadnuté bolo miesto vyspelej demokracie” a že Francúzsko je “samozrejme ochotné pomôcť”.
     
    Nemecká kancelárka Angela Merkelová vo vyhlásení okrem iného napísala, že “so zármutkom sa dozvedela” o dnešnom incidente a v duchu je “s našimi britskými priateľmi a obyvateľmi Londýna”, najmä s tými, čo sú zranení.
     
    Nemecký spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier vyjadril spoluúčasť všetkým, ktorých sa dotkli dnešné teroristické útoky v Londýne.
     
    “Správy o vražednom útoku v Londýne mnou otriasli,” hovorí sa vo vyhlásení najvyššieho nemeckého predstaviteľa, ktoré dnes zverejnili v Berlíne. “V týchto hodinách sme ako Nemci osobitne spojení s britským národom,” konštatoval Steinmeier a ubezpečil, že je myšlienkami pri obetiach a zranených, ako aj pri tých, ktorí smútia za blízkymi alebo sa o nich obávajú.
     
    Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová vyjadrila solidaritu so zranenými pri útoku pri britskom parlamente v Londýne, ale aj sústrasť príbuzným, ktorých blízki tam zahynuli.
     
    Zacharovová zdôraznila potrebu celosvetovej spolupráce v boji proti terorizmu.
     
    “Nerozdeľujeme terorizmus do kategórií; pokladáme ho za absolútne zlo. V týchto chvíľach, ako vždy, sme v duchu s britským ľudom, cítime jeho bolesť a znova sa prihovárame za nutnosť postaviť sa proti zlu,” uviedla.
     
    - Reklama -