Po Česku, Maďarsku a Poľsku upriamil Brusel pozornosť na Slovensko. Očakáva, že v najbližších týždňoch upravíme svoju politiku pre utečencov

    0
    Vlajky krajín V4 (Autor: ČT)

    Komisia upozornila, že väčšina členských štátov Únie ukázala, že premiestňovanie migrantov žiadajúcich o azyl funguje, ak existuje politická vôľa, a vyzvala členské štáty, ktoré tak ešte neurobili, aby podnikli príslušné kroky a splnili si svoje právne záväzky a “spravodlivo a primerane” prispievali k fungovaniu mechanizmu premiestňovania (relokácie).

    Exekutíva EÚ v tejto súvislosti spustila právne konanie voči Českej republike, Maďarsku a Poľsku, lebo aj napriek daným záväzkom zatiaľ nepremiestnili ani jednu osobu.

    Komisia zároveň vyzvala Slovensko, aby v najbližších týždňoch revidovalo svoju politiku pre žiadateľov o presídlenie s cieľom zosúladiť ju s rozhodnutiami Rady EÚ o relokáciách z Grécka. Slovensko prijalo dobrovoľný záväzok premiestniť 100 osôb z Grécka a Talianska, doteraz premiestnilo 16 osôb z Grécka, z Talianska nepremiestnilo nikoho.

    EK dnes vyzvala tiež na urýchlenie sfunkčnenia európskej pohraničnej a pobrežnej stráže a čo najrýchlejšie odstránenie nedostatkov v oblasti ľudských zdrojov a vybavenia.

    Brusel pripomenul, že dohoda medzi EÚ a Tureckom o migrácii priniesla výsledky, čo je zjavné zo znižovania počtu prekročení hraníc do Grécka a z úspešného presídlenia vyše 6000 Sýrčanov, ktorým bola poskytnutá bezpečná a legálna možnosť odchodu do Európy.

    Prvý podpredseda EK Frans Timmermans však upozornil, že migračné toky pokračujú na inom mieste v Stredozemnom mori a zahŕňajú tragické straty na životoch.

    “So zlepšujúcim sa počasím musíme intenzívnejšie spolupracovať s tretími krajinami, chrániť vonkajšie hranice EÚ, poskytovať útočisko tým, ktorí to potrebujú, a zabezpečiť rýchly návrat tých, ktorí nemajú právo zostať,” opísal situáciu.

    Eurokomisár pre migráciu, vnútorné záležitosti a občianstvo Dimitris Avramopulos spresnil, že Únia je založená na solidarite a spoločnej zodpovednosti a tieto základné hodnoty nie sú výnimkou ani pri migračnej kríze.

    “Nemôžeme a neponecháme členské štáty, ktoré majú vonkajšie hranice, osamote. Pokiaľ ide o premiestňovanie, vyjadrím sa úplne jasne: vykonávanie rozhodnutí Rady o premiestnení je právny záväzok, a nie možnosť,” odkázal komisár.

    Komisia pripomenula, že tempo relokácií sa v roku 2017 zvýšilo, keď bolo od januára premiestnených takmer 10.300 osôb – päťnásobný nárast v porovnaní s rovnakým obdobím v roku 2016. K 9. júnu bolo celkovo uskutočnených 20.869 premiestení (13.973 z Grécka a 6896 z Talianska).

    Komisia trvá na tom, že do stanoveného termínu – do septembra 2017 – je možné premiestniť všetky oprávnené osoby (približne 11.000 registrovaných v Grécku a asi 2000 v Taliansku, okrem príchodov za rok 2016 a 2017). Komisia upozornila, že po septembri neprestane platiť právny záväzok členských štátov týkajúci sa premiestňovania migrantov, pretože rozhodnutia Rady EÚ o premiestňovaní sa uplatňujú na všetky osoby, ktoré do Grécka alebo Talianska prídu do 26. septembra 2017.

    - Reklama -