Plavčan sa bránil zubami-nechtami: O tom, či odstúpim alebo neodstúpim, rozhoduje niekto iný

    0
    Peter Plavčan (Autor: TASR)

    Minister dorazil s takmer 15-minútovým meškaním a hneď na úvod tlačovky zdôraznil, aké je potrebné povedať, že veda je dôležitá hlavne z pohľadu budúcnosti Slovenska.

    Následne uviedol, že po dlhej diskusii v spolupráci so zástupcami univerzít, SAV a Klubu 500 na tému otvorená veda sa spoločne dohodli na niekoľkých bodoch. V prvom rade v priebehu septembra budú zrealizované verejné odborné prezentácie zmluvných priemyselných výskumno-vývojových centier. Presné pravidlá platné pre tieto prezentácie, ako aj ich harmonogram budú podľa ministra zverejnené v auguste.

    Ďalej sa podľa Plavčanových slov partneri zhodli, že rešpektujú rozhodnutie o zrušení výzvy na dlhodobý strategický výskum a vývoj, pričom znovuvyhlásenie výzvy sa udeje v čo najkratšom možnom čase. Súčasne by sa do procesu hodnotenia podaných projektov mali pridať verejné panelové diskusie. Tretím bodom, na ktorom sa uzniesli, je zrušenie aktuálnej databázy odborných hodnotiteľov s tým, že v septembri budú pozície hodnotiteľov nanovo obsadené, pričom súčasťou náborového procesu budú aj požiadavky na ich odbornosť. Zároveň bude podľa ministra upravený aj samotný systém hodnotenia projektov.

    Neodišlo ani jediné euro, dušuje sa minister

    Plavčan ďalej zdôraznil, že sporné výzvy boli zastavené a z pridelených peňazí z eurofondov „neodišlo ani jedno euro“. Minister zároveň zopakoval, že momentálne je pri pochybnostiach o predmetných výzvach potrebné počkať na výsledky preverovania, ktoré už realizuje Najvyšší kontrolný úrad SR a riadiaci výbor. Zdôraznil tiež, že on sám požiadal o preverenie aj Európsku komisiu.

    Pripomenul, že ak sa preukáže, že skutočne došlo k pochybeniam, prijme tvrdé opatrenia. Vyjadril však aj sklamanie nad tým, že sa v médiách objavilo toľko správ na základe nepotvrdených informácií.

    Podľa ministra je dnes predčasné niekoho obviňovať a je neprimerané hovoriť o tom, ako sa tu pochybne rozdali eurofondové peniaze. „Neodišlo ani jediné euro,“ zopakoval, pričom priznal, že víťazné firmy síce sú zazmluvnené, ale predtým, než nejaké peniaze skutočne dostanú, budú musieť prebehnúť spomínané verejné prezentácie.

    Plavčan zároveň vyhlásil, že z postu ministra školstva neodstúpi, pretože pochybenia, ktoré sa udiali, sa udiali ešte v minulosti a nie za jeho pôsobenia v úrade. „No neodstúpim, mám pred sebou ešte úlohy a o tom, či odstúpim či neodstúpim, rozhoduje niekto iný,“ vyjadril sa.

    - Reklama -