Plavčan klamal, máme dôkazy. Ak sa SNS nevzdá rezortu školstva, Fico by mal zakročiť, vyzývajú matovičovci

    0
    Minister školstva Peter Plavčan prichádza s premiérom Robertom Ficom na ministerstvo (Autor: SITA)

    “Pán minister tvrdil, že kritériá výberu projektov boli schválené ešte v roku 2015, a teda on s nimi nič nemá,” povedala Remišová. Poukázala na dokument z mája 2016, podľa ktorého ministerstvo zrušilo výzvu vyhlásenú ešte ministrom Jurajom Draxlerom. Ide o výzvu na PVVC. “V kolónke dôvod zrušenia výzvy je napísané, že podstatná zmena podmienok poskytnutia príspevku, zmena kritérií pre výber projektov. Nie je pravda, že sa nemenili kritériá. Menili sa práve kritériá,” zdôraznila.

    Koncom mája 2016 ministerstvo pod Plavčanovým vedením vyhlásilo výzvu už so zmenenými niektorými bodovacími kritériami. “Hlavnou zmenou bolo zvýšenie počtu bodov veľmi subjektívneho kritéria, kritéria miera originálnosti projektu,” uviedla Remišová. Toto kritérium malo podľa jej slov väčší počet bodov ako to, či je projekt vôbec realizovateľný. Takáto zmena kritérií dáva podľa OĽaNO priestor na manipuláciu. Mohla podľa Remišovej pomôcť vyradiť tie projekty, ktoré SNS vyradiť chcela.

    Zodpovednosť by mal podľa OĽaNO niesť minister Plavčan, ktorý je zodpovedný aj za svojich podriadených. Remišová poukázala aj na firmy, ktoré nikdy nerobili výskum a napriek tomu prišli k dotácii. “Nemá význam dotovať výskumné schránky,” poznamenala. Poslankyňa by privítala, keby sa výzva zrušila a peniaze sa použili účelne. Pripomenula, že OĽaNO plánuje iniciovať odvolávanie ministra Plavčana z funkcie. Podpisy na mimoriadnu schôdzu k odvolávaniu ešte nemá.

    Eurofondy rozdelili vyslovene hlúpo

    “Chceme odvolať ministra, ale oveľa radšej by sme boli, keby sa SNS vzdala rezortu. Spôsobujú tam obrovské škody,” uviedla poslankyňa Remišová. Eurofondy rozdelili nominanti SNS podľa jej slov “vyslovene hlúpym spôsobom”. Poukázala na niektoré firmy vrátane tej, ktorá dostala vyše päť miliónov eur na výskum v oblasti testovania procesov krízového manažmentu vo verejnej správe. Za peniaze si chce prenajať počítačovú infraštruktúru na realizáciu projektu. Podľa Remišovej je to systém na vysávanie peňazí.

    Plavčana pre rozdeľovanie eurofondov dnes kritizovala aj SaS. Poukázala, že mohlo dôjsť ku korupcii. Odvoláva sa na svedectvo jedného z neúspešných uchádzačov, ktorý hovorí, že člen komisie mal žiadať zo sedemmiliónovej dotácie 20-percentnú províziu. “Z podpory slovenskej vedy a výskumu sa stal jeden veľký škandál s politickým krytím SNS. Neodmysliteľne k nemu patrí mlčanie premiéra Fica i utekanie ministra Plavčana pred novinármi. Ak Peter Plavčan zotrvá vo funkcii do konca augusta, bude čeliť opozičnému odvolávaniu v parlamente,” uviedol poslanec NR SR Branislav Gröhling (SaS).

    Na rozdeľovanie si posvieti aj NAKA

    Na rozdeľovanie eurofondov ministerstvom školstva sa pozrie aj Národná kriminálna agentúra (NAKA). Ministerstvo školstva sa k policajnej kontrole nevyjadruje, šéf rezortu však víta činnosť kompetentných orgánov. Výzva na PVVC je už podľa rezortu školstva uzavretá. Po jej uzavretí už podľa Plavčana prebieha štandardná kontrola Najvyššieho kontrolného úradu SR.

    Pri druhej problematickej výzve na podporu dlhodobého strategického výskumu a vývoja, na ktorú upozornili rektori vysokých škôl a predseda SAV už požiadal minister o kontrolu Európsku komisiu (EK). Nakoľko táto výzva je stále otvorená, do ukončenia kontrol bol proces schvaľovania projektov pozastavený.

    - Reklama -