Platení provokatéri na proteste? PL zistili viac

    0
    Účatníčka protestu Chceme lepšiu krajinu! (Autor: Reprofoto/Video.Týždeň.sk)

    Jeden z demonštrantov držal v ruke transparent, ktorý podpredsedu SaS a exministra obrany Ľubomíra Galka nazýval zlodejom. Známeho saskára o tom informovalo mladé dievča, ktoré mu podľa jeho slov malo poslať fotografiu. Obvinenie zo zlodejstva Galka nenechalo chladným. Keďže bol v čase konania protestu mimo Bratislavy, poprosil dotyčnú, ktorá mu informáciu, že jeho meno je tiež na jednom z transparentov, poslala, aby mu dala na seba telefónny kontakt. „Zavolal som jej a ona išla s tým telefónom za týmito mladými ľuďmi s tým, že Ľubo Galko, ktorého meno majú na transparente, by sa rád s nimi porozprával. Odmietli ten telefonát prevziať,“ uviedol na Facebooku saskár.

    Neznámi demonštranti nevedia povedať, čo im prekáža na opozícii

    Zdroj: Facebook/Ľubomír Galko

    Podpredseda najsilnejšej opozičnej strany zverejnil svoje telefónne číslo a email s výzvou, aby ho mladí ľudia z protestu kontaktovali a vydiskutovali si to z očí do očí. V telefonickom rozhovore Galko pre PL situáciu priblížil a na adresu protestujúcich držiacich transparent s jeho menom sa vyjadril: „Podľa mňa ani nevedeli, kto som.“

    Vystupovali jednotne ako partizáni

    Autor videa z protestu sa dievčat držiacich transparenty pýta, či to písali ony, na čo odpovedajú, že áno. Na otázku, na základe čoho tieto tvrdenia robia, odpovedajú všeobecne, že na základe všetkého. „Na základe videa, ktoré som mal možnosť zhliadnuť, to vyzerá, ako keby oni ani nevedeli, čo vlastne držia, a ako keby boli niekým koordinovaní,“ približuje saskár a jedným dychom dodáva, „ale netrúfam si povedať, že kým.”

    Podľa Galkovho názoru totiž nie je možné, aby ani jeden z oslovených protestujúcich nič nepovedal. „Keby to boli ich vlastné názory, tak by aspoň jeden z nich povedal, áno, Lipšic je preto zlodej, lebo urobil toto a toto, a Matovič je preto zlodej, lebo urobil toto a toto, a Žitňanská má vrátiť byt, lebo ho dostala za 1300 eur alebo korún a bolo to vtedy a vtedy,“ tvrdí a pokračuje: „Ale ani jeden z nich niečo takéto neurobil. To znamená, že oni vystupovali úplne jednotne ako partizáni.“

    Galko volal Weisenbacherovi

    Následne Galko oslovil riaditeľa Inštitútu ľudských práv Petra Weisenbachera, ktorý sa spoločne s jeho spolupracovníčkou Alenou Krempaskou nedávno zviditeľnil ráznou kritikou opozície a jej “Bonapárty” protestov namierených proti Robertovi Kaliňákovi a Robertovi Ficovi. „Povedal mi, že nemá s týmto transparentom nič spoločné a aj to, že on ma za zlodeja nepokladá,“ píše Galko. Saskár ozrejmil, že Weisenbacherovi volal preto, lebo mu dievča, prostredníctvom ktorého sa chcel skontaktovať s mladými ľuďmi, opísalo muža, ktorý tam tiež stál a opis sa hodil na riaditeľa IĽP.

    Ako ďalej Parlamentným Listom Galko povedal, Weisenbachera osobne nepozná a nikdy s ním ani nehovoril. „Som si povedal, že mu zavolám, či náhodou nie je za tým on,” vyjadril sa a pokračoval, „ale on mi tvrdil, že za tým konkrétnym transparentom nie je a že on si to o mne ani nemyslí.“ Na otázku PL, či Galko verí Weisenbacherovým vyjadreniam, že s tým nemá nič spoločné, saskár povedal: „To nie je otázka viery alebo neviery. Ale otázka je tá, že mi to jednoducho povedal. A keďže mi to povedal, tak to akceptujem.“ 

    Odvolajte sa na Alenu Krempaskú

    Okrem transparentov s nápismi označujúcich zlodejov v politike sa na proteste objavili aj transparenty s menami politikov, ktorí majú vrátiť byty. Redaktor časopisu .týždeň Eugen Korda zverejnil video, na ktorom sa jednej z účastníčok protestu, držiacej v rukách transparent s nápisom Sulíkov kamoš má byt v Bonaparte, pýta: “Kto to je, ten Sulíkov kamoš?” Dievčina odpovedá vyhýbavo, pričom po opätovnom naliehaní povie, aby sa novinár obrátil na už spomínanú členku IĽP. „Odvolajte sa na Alenu Krempaskú,“ hovorí. 

    Aktivistka Alena Krempaská nezdvihla telefón, PL sa však podarilo spojiť s jej kolegom Petrom Weisenbacherom. Ten Parlamentným Listom v úvode potvrdil Galkove slová, že mu volal a povedal, že nie je autorom takéto transparentu. „Ja som taký transparent nikdy v živote nevytvoril a popravde ani nepoznám tú konkrétnu osobu, čo tam ten transparent držala,“ vyjadril sa riaditeľ IĽP a v opise situácie pokračoval, „prišla za mnou taká slečna, hovorila, že chce, aby som sa telefonicky porozprával s pánom Galkom. Ja som jej pri všetkej slušnosti povedal, že nemám záujem sa s ním rozprávať.“ Neskôr v telefonickom rozhovore Weisenbacher priznal, že mu Galko volal ešte na súkromné telefónne číslo, a podľa jeho slov je podozrivé, že sa k nemu tak rýchlo dostal.

    Nie som lokaj pána Galka

    Spomínaný transparent riaditeľ IĽP vraj na vlastné oči na Námestí SNP ani nevidel. „Nie som ako nejaký lokaj pána Galka, že by som preveroval, že on mi zavolá a teraz budem obehávať námestie, že kto tam drží aký transparent,“ povedal a pokračoval, „možno oni sú zvyknutí, že potrebujú ľudí na svoje akcie nejako nútiť chodiť alebo niečo podobné, ale my sme dali jednoducho iba na Facebook, že ideme vlastne podporiť lepšiu krajinu a nejakí ľudia sa k nám potom pridali.“ Podľa jeho názoru je na zodpovednosti každého, čo má na transparente.

    Protestujúci neboli z IĽP, ale jedna predsa…

    PL sa Weisenbachera pýtali, či skupina aktivistov držiaca transparenty s problematikou bytov bola od nich. „Nie, nie. My sme vedeli, o čo ide, začali sme sa s nimi rozprávať, ale dovtedy sme tých ľudí nevideli ani sme to nijako my neorganizovali,“ povedal a neskôr dodal, že to nie je ich iniciatíva.

    Na adresu dievčaťa, ktoré v Kordovom videu povedalo: „Odvolajte sa na Alenu Krempaskú“, Weisenbacher uviedol: „To bola dievčina, naša aktivistka, ale ona vlastne nebola s tými ľuďmi, čo tam prišli pre byty. Ona tam bola s nami.“

    Kordu si splietli s Vaským

    Weisenbacher sa rovnako vyjadril aj na dresu reportéra Eugena Kordu z .týždňa, ktorý spomínané video natáčal a neskôr aj zverejnil. „Behal tam medzi ľuďmi taký bielovlasý pán s takou nejakou malou kamerkou alebo mobilom, neviem presne, čo to bolo,“ povedal a dodal, „no vnucoval sa, bolo to podľa mňa také neúctivé.“ Podľa aktivistových slov sa vopred dohodli, že pre média sa bude vyjadrovať buď on, alebo jeho kolegyňa. „A potom, keď tam začal pobehovať tento pán, my sme sa dohodli, že to podľa všetkého je ten provokatér Rudolf Vaský, a že mu nebudeme odpovedať,“ konštatoval.

    Weisenbacher ďalej uviedol, že sa spätne dozvedeli, že nešlo o Vaského, ale o redaktora Kordu. „Ale, ako popravde, tie metódy sa tam veľmi nelíšia, takže neviem, či by sme ten názor zmenili, že sa s ním budeme baviť, keby sme vedeli, že je z .týždeň, “ uzavrel.

    - Reklama -