Plán vytvoriť Malorusko je blud, ktorý nemá zmysel komentovať, tvrdí analytik Duleba

    0
    Situácia na Ukrajine je dlhodobo veľmi zložitá (Autor: Facebook, U.S. Embassy Kyiv Ukraine)

    “Nikde nie sú zverejnené mená ani pozície zástupcov ukrajinských regiónov, ktoré také niečo vyhlásili. Ak by to boli volení poslanci alebo ľudia s nejakou politickou legitimitou, potom by sa o tom malo zmysel baviť. Vyhlásenie dali Zacharčenko a Plotnickij – lídri Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) a Doneckej ľudovej republiky (DĽR), ale neuviedli, kto sú tí zástupcovia ukrajinských regiónov,” dodal analytik. 

    V ´ústavodarnom vyhlásení´, ktoré bolo zverejnené dnes v Donecku, sa uvádza, že Malorusko je nástupníckym štátom Ukrajiny.

    Jeho signatári vyslovili súhlas s tým, aby sa nový štát volal Malorusko, “keďže názov Ukrajina sám seba diskreditoval.”

    Najvyšší predstaviteľ DĽR Alexandr Zacharčenko na dnešnom slávnostnom zhromaždení v Donecku prečítal politické vyhlásenie, v ktorom vysvetlil nutnosť vzniku Maloruska. Podľa neho vytvorenie nového federatívneho štátu má za cieľ “zastaviť občiansku vojnu a zabrániť novým obetiam”.

    Podľa ústavodarného aktu sa hlavným mestom Maloruska má stať mesto Doneck, Kyjevu zostane štatút historického a kultúrneho centra.

    Vlajkou Maloruska by mal byť, prápor Bohdana Chmeľnického (1595-1657), zakladateľa prvého štátu kozákov. Predbežnú podobu ústavy nového štátu schváli najprv ústavodarné zhromaždenie. Neskôr bude predmetom referenda, ktorému bude predchádzať celospoločenská diskusia na regionálnej i federálnej úrovni.

    Ruské médiá dnes s odvolaním sa na zdroje v Kremli informovali, že ruské vedenie nemá nič spoločné s iniciatívou vyhlásiť na území Ukrajiny nový štát s názvom Malorusko.

    - Reklama -