Plač a nárek z Aleppa: Vzbúrenecké médiá reportujú zverstvá. Padajú bomby, šíri sa strach z Asada, píšu obkľúčení ľudia na internete

    0
    Aleppo, Sýria (Autor: SITA)

    Aktuálne držia Asadove jednotky spoločne s iránskymi milíciami pod kontrolou asi 90 % Aleppa. Povstalci sa nachádzajú v obkľúčení a vzhľadom na blokádu všetkých prístupových trás sa už ani nedočkajú prípadných posíl. Jeden z povstalcov opisoval v pondelok večer zúfalú situáciu panujúcu v jednotlivých štvrtiach mesta pre televíziu al-Arabiya. „Barelové bomby zničili všetky zdravotnícke zariadenia aj ďalšie dôležité objekty. Deti a ženy plačú a bezmocne blúdia pustými ulicami.“

    Opozičné médiá tvrdia, že noví vládcovia Aleppa už spustili masové zverstvá. Popravy sa údajne týkajú aj žien a detí, hoci tieto správy nemožno podľa The Daily Beast potvrdiť. Ale oficiálna sýrska tlačová agentúra SANA uviedla, že v dôsledku bombardovania mesta opozičnými silami zomrelo osem ľudí a ďalších 47 osôb bolo zranených. Väčšinu z obetí aj ranených tvorili podľa agentúry ženy a deti. V obliehaní a na malom priestore sa teraz v Aleppe nachádza asi 100 000 ľudí.

    The Daily Beast sa podarilo spojiť s jedným z nich, vysokoškolským učiteľom Abdulkafim al-Hamdom. „Momentálne sa nachádzam v relatívnom bezpečí, ale to sa môže za niekoľkých hodín zmeniť. Predpokladám, že už zajtra to bude inak. V každom prípade všetkým povedzte, že ja a moja rodina sa dobrovoľne Asadovým jednotkám nevzdáme,“ cituje server vyjadrenie jedného z obyvateľov Aleppa, ktorý očividne nie je naklonený Asadovmu režimu.

    Na WhatsApp bol potom al-Hamdo ešte zhovorčivejší, keď napísal, že v Aleppe prebieha súdny deň. „Ľudia bezmocne pobehujú z miesta na miesto. Ležia pod troskami domov a nemá ich kto zachrániť. Niektorí ležia zranení priamo na ulici a ani im nemá kto pomôcť, pretože bomby dopadajú na mesto takmer nepretržite.“ Dvadsaťšesťročná Lina al-Shamyová na Twitteri zverejnila video, v ktorom tvrdí, že obyvatelia mesta sú vystavení genocíde.

    „Toto môže byť moje posledné video. Viac ako 50 000 civilistom, ktorí sa vzbúrili proti Asadovi, teraz hrozia popravy bez súdu alebo umieranie v dôsledku bombardovania,“ uviedla okrem iného al-Shamyová vo svojom twitterovom príspevku. Aktivisti tvrdia, že počas ostatných pár dní popravili príslušníci Asadových jednotiek takmer dvesto ľudí. „Čakám, kedy si pre mňa príde smrť alebo ma zatknú Asadove jednotky. Ale radšej zomriem na rodnej pôde, než aby som sa nechal zatknúť,“ napísal na Facebooku Ameen al-Halabi.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -