Piloti dronov prehovorili na kamery. Bezpilotné lietadlá nie sú také presné ani účinné, ako to roky tvrdí Biely dom

    0
    Americké bezpilotné lietadlo typu Predator. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Drony dokážu zasiahnuť vybrané ciele z výšky niekoľkých kilometrov bez toho, aby ohrozili svojich pilotov. Ich operátori však bojové zóny na vlastné oči nikdy nevidia. Spoliehajú sa len na prístroje, ktoré však často nie sú až také presné, ako by od nich ľudia očakávali.

    Prvý útok bezpilotného lietadla podnikli Spojené štáty pred 13 rokmi a odvtedy sa počet operácií, ktoré zabezpečujú drony, rapídne zvyšuje. Spolu s počtom absolvovaných bojových operácií však podľa magazínu Newsweek rastú aj pochybnosti o spoľahlivosti a efektivite celého systému. Tieň pochybností vrhá na bezpilotné lietadlá a ich používanie aj najnovší americký dokument s názvom Dron, ktorý sa zaoberá práve efektivitou a využiteľnosťou týchto strojov.

    VIDEO Upútavka na americký dokument Dron o bezpilotných lietadlách

    Tichí zabijaci

    „Predstavte si, že zabijete viac ako 1 500 nepriateľov bez toho, aby ste niekedy vstúpili na bojisko,“ týmito slovami moderátorky televízie CNN sa začína upútavka na dokument s príznačným názvom Dron. Nová snímka, ktorá mala v amerických kinách premiéru 20. novembra, sa zaoberá nielen efektivitou bezpilotných lietadiel, ale aj osudmi tých, ktorí sedia v bezpečí vojenských základní a riadia drony na diaľku. Ide o špeciálne školených pilotov pracujúcich pre armádu alebo CIA.

    Kritika z vlastných radov

    Práve v spomínanom dokumente podávajú svedectvo štyria piloti, ktorí prehovorili o svojej práci napriek tomu, že by ich to mohlo ohroziť. Kolega pilotov z dokumentu Dron, Brandon Bryant z  americkej základne v Nemecku, prehovoril v polovici októbra o úlohe dronov pred nemeckým parlamentom. Podľa servera Shadowproof sa niekoľko hodín potom pri dome jeho matky v americkej Montane objavili agenti, ktorí ju varovali, že je jedným z cieľov na zozname militantov z Daešu (Islamského štátu).

    Štyria bývalí piloti, ktorí o práci s dronmi hovoria v najnovšom dokumente, tvrdia, že účinkovaním v snímke chceli zvýšiť tlak na vládu, aby bola transparentnejšia v otázke používania bezpilotných lietadiel. Až príliš často sa totiž stáva, že drony zasiahnu nielen svoje ciele, ale aj civilistov.

    Biely dom chyby popiera

    Biely dom odmieta, že by drony boli nepresné alebo že by ich útoky stáli priveľa civilných obetí. Podľa americkej exekutívy používajú bezpilotné lietadlá tie najmodernejšie zbrane, ktoré umožnili zničenie viacerých vysoko postavených militantných lídrov.

    Piloti nesúhlasia

    To, čo v dokumente Dron tvrdia samotní piloti, však nekorešponduje s vyjadreniami Bieleho domu. Podľa mužov, ktorí roky ovládali bezpilotné lietadlá, sú štatistiky civilných obetí oveľa hrozivejšie, ako priznáva Washington. Od roku 2009 až do začiatku tohto roka prišlo pri náletoch bezpilotných lietadiel o život údajne až 2 500 civilistov. Toto číslo je súčtom obetí dronov v Jemene, Somálsku a Pakistane. To odporuje tvrdeniam amerického prezidenta Baracka Obamu, ktorý ešte pred dvomi rokmi tvrdil, že si je „takmer istý tým, že žiaden civilista nebol (pri náletoch dronov) zabitý ani zranený“.

    Obavy z radikálizácie

    Najväčšia hrozba, pred ktorou varujú aj piloti dronov v dokumente, je údajne skrytá priamo v krajinách, odkiaľ pochádzajú piloti a nie na miestach, kam mieria ich útoky. „Máme tu teraz 15-ročných ľudí, ktorí neprežili jediný deň bez vojny alebo bez toho, aby im nad hlavami lietali bezpilotné lietadlá. Potom sú tu ešte ich krajania, ktorí z cudziny sledujú, čo sa deje u nich doma, a to ich môže radikalizovať,“ tvrdí jeden z veteránov, ktorý pilotoval drony.

    Nevedieť na koho hádžete smrtiace bomby môže byť na jednej strane pohodlné, ale bývalí operátori bezpilotných lietadiel tvrdia, že je to rovnaké peklo, ako vidieť umierať ľudí priamo na bojisku. Preto si veteráni odnášajú posttraumatickú stresovú poruchu aj z pilotovania dronov. „Nie je to o tom, či, ale kedy, a keď sa vás to zmocní, je to peklo,“ hovorí v dokumente Dron jeden z bývalých amerických pilotov.

    - Reklama -