Perverzné, snaha o autokraciu! Mali by čo najskôr vypadnúť z toho parlamentu, komentuje politický analytik voľbu kandidátov na ústavných sudcov

    0
    Robert Fico (Autor: TASR)

    Predseda Smeru Robert Fico odstúpil, žiaden z kandidátov nezískal dostatok hlasov, spôsob hlasovania časti politikov. Čo si myslíte o vzniknutej situácii po prvom kole kandidátov na ústavných sudcov?

    Poslanci povýšili politický záujem nad záujem štátu, čo je úplne zlé. Po tomto by sa mali sami čo najskôr rozpustiť a nechať sa nahradiť novými. Poslanci sú na to, aby zabezpečili chod štátu, oni nemajú právo nadraďovať záujem politiky a politikov nad záujem štátu. To ide proti filozofii, načo máme štát. Mňa to poburuje a znechucuje.

    Aké sú možnosti vo vyjednávaniach pre politické strany?

    Buď Most-Híd pôjde do rizika a podporí niekoho s opozíciou, alebo sa scenár z dneška zopakuje. Viac možností ani nie je.

    Navyše 16. februára sa končia deviatim sudcom ÚS mandáty…

    Áno, preto hovorím o tých dvoch scenároch.

    A čo si myslíte o situácii na ÚS, ktorý bude nefunkčný?

    Ústavný súd bude nefunkčný. Tam bude len jediná možnosť. Ale to je naozaj neuveriteľné od poslancov takto povýšiť svoje záujmy. Mali by čo najskôr vypadnúť z toho parlamentu a ja sa prikláňam v tejto chvíli k predčasným voľbám.

    Do akej miery ide v tomto prípade o koaličnú krízu? Respektíve hovorilo sa o nej pred prvým kolom pre odlišné názory na spôsob voľby, v utorok hlasovali jednotne.

    Fico evidentne hrá na to, že bude nová voľba, nové vypočúvania kandidátov, on sa prihlási a nový prezident ho vymenuje. Ale toto nemá s demokraciou nič spoločné, podmieňovať záujmy jedného človeka nad spoločnosť. To je perverzné, snaha o autokraciu. Neviem, do akej miery je kríza v koalícii hlboká. Ale som za to, aby vyústila do predčasných volieb, lebo tento parlament stráca – lebo ešte je tu štvrtok – legitimitu.

    Odbočím od tejto témy, zaujímal by ma váš názor na najnovší prieskum preferencií prezidentských kandidátov, keď sa pani Čaputová doťahuje na pána Mistríka, či to zamotáva situáciu okolo výziev Roberta Mistríka, aby došlo k dohode na jednom kadidátovi. Čo si o tom myslíte aj vzhľadom na blížiaci sa termín, dokedy sa môžu kandidáti rozhodnúť vzdať sa súboja v prospech iného súpera tak, aby sa ich meno neobjavilo na hlasovacom lístku?

    To je jeden prieskum, príde iný s inými výsledkami. Tieto prieskumy sú dobré na to, aby sme vedeli, aká bola nálada v čase zberu dát. To je tak asi všetko. Myslím si, že každý by mal ísť v prvom kole kandidovať. Aké vzdávanie sa v prospech niekoho? Čo to sú za nezmysly? To je ďalší z výmyslov niektorých insitných opozičných politikov, na to máme predsa druhé kolo, aby niekto dával podporu inému podľa výsledkov v tom prvom.

    Autor: Ľudovít Kusal

    - Reklama -