Perverzné. Impotentná Európa, hrozí nám povstanie. Hráme sa s ohňom, tvrdí exšéf britskej tajnej služby

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    V pondelok sir Richard Billing Dearlove vystúpil v programe BBC „Svet v pohybe”. Prehovoril o svojich obavách vyplývajúcich z existencie bezvízového režimu medzi Európskou úniou a Tureckom. Hoci sa stavia jednoznačne proti, uznáva, že „zatvorenie dverí medzi oboma partnermi takisto nie je možnosťou“.

    Jeho obavy vyplývajú z toho, že v nasledujúcich piatich rokoch by do Európy mohli zamieriť milióny migrantov. „Ponúknuť Turecku bezvízový styk, a tým umožniť jeho 75 miliónom občanov voľný vstup do krajín Európskej únie, sa mi zdá byť dosť perverznou ideou. Je to ako manipulácia s benzínom v blízkosti ohňa, ktorý sa druhí snažia uhasiť,“ vyhlásil. Podľa bývalého agenta bude mať príchod toľkých migrantov pre kontinent ďalekosiahle následky. „Geopolitický dosah týchto zmien výrazne ovplyvní európsku politickú scénu, keďže tí obyvatelia, ktorí sa tokom migrantov cítia byť ohrození, či už z racionálnych dôvodov, alebo nie, budú naberať čoraz väčší vplyv. To sa už stalo napríklad v Rakúsku. Ostatné extrémistické strany v iných európskych krajinách budú nasledovať,“ tvrdí Dearlove. Referendum o vystúpení Veľkej Británie, ktoré prebehne už na budúci mesiac, pritom označil za „prvé hodenie kockou vo väčšej geopolitickej hre“.

    Najkontroverznejšie však boli jeho vyjadrenia o hroziacom „populistickom povstaní“ v Európe. „Ak Európa nebude schopná konať spoločne a presvedčiť výraznú väčšinu svojich občanov, že dokáže získať kontrolu nad migračnou krízou, Európska únia bude vydaná na milosť populistickému povstaniu, ktoré sa už teraz rozbieha,“ povedal exšéf MI6.

    Riešením je podľa bývalého šéfa MI6 odstrániť „gravitačnú príťažlivosť“, ktorá spôsobuje príchod vĺn imigrantov na Západ.

    Dearlove je tiež presvedčený, že súčasná imigračná kríza, ktorej Európa čelí, je „závažnejšia“ ako tá, ktorá v Európe nastala v roku 1945 na konci druhej svetovej vojny. Tá súčasná kríza je totiž podľa jeho slov „zo svojej podstaty globálna“.

    Súčasná imigračná kríza tiež podľa Dearlova znemožňuje európskym štátom postupovať jednotne. Robí tak z Európy „impotentný kolos, ktorý momentálne čelí najväčšiemu sociálnemu a humanitárnemu problému vo svojej histórii“. Bývalý „majster špionáže“ sa domnieva, že keďže súčasná konfigurácia 28 členských štátov EÚ nie je schopná čeliť takej vážnej hrozbe, môže to znamenať, že EÚ už možno „zavŕšila svoju historickú úlohu“.

    Autor: Ste, Fib

    - Reklama -