Pellegrini prehovoril o nacistických kolaborantoch

    0
    Podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini (Smer-SD) na stretnutí generácií v Kališti (Autor: ReproFoto: Facebook/Peter Pellegrini)
    Podľa neho sa totiž už niekoľko rokov zdá, akoby sme na kruto zaplatenú historickú skúsenosť zabúdali a nechceli sa poučiť z chýb minulosti. “Uplynuli dve generácie a my sme svedkami toho, ako v tých istých dolinách, mestách a dedinách, kde naši dedovia a pradedovia hrdinsky bojovali proti nacistickej presile a domácim kolaborantom, ich vnukovia a vnučky svoje nádeje na lepší život spájajú s pohrobkami fašistov,” povedal. Práve takéto stretnutie generácií by malo byť podľa neho príležitosťou na odovzdanie poznania mladším, a zároveň tiež posolstvom, aby sa vyvarovali z chýb minulosti. 
     
    Na Kalište aj dnes, tak ako po minulé roky, prišlo okolo 3000 ľudí. Každoročne sa tam stretávajú nielen poslední žijúci obyvatelia obce so svojimi deťmi, vnukmi či pravnukmi, ale aj mnoho ďalších ľudí, ktorí nechcú na temnú kapitolu našej histórie zabudnúť.
     
    Kalište bolo vybudované v 16. storočí ako uhliarska obec. Počas druhej svetovej vojny a SNP bolo centrom tzv. Partizánskej republiky. Počas nacistických represálií ho 18. marca 1945 vypálili nemecké jednotky a obyvateľov vyvraždili. Zo 42 domov ostalo len šesť, avšak ani po oslobodení Slovenska už život na Kališti nebolo možné obnoviť.
     
    Dnes je miesto národnou kultúrnou pamiatkou s pamätníkom obetiam marcovej tragédie. Je tam zachovaná kaplnka a dva zrekonštruované domy, v ktorých je umiestnená expozícia zobrazujúca históriu obce a Partizánskej republiky. Z ostatných domov je možné vidieť zrekonštruované základy.
     
    “Cieľom podujatia je nielen si pripomenúť obete nezmyselného vraždenia počas druhej svetovej vojny, ale aj symbolicky vrátiť Kališťu život. K tomu prispieva aj Sad života, ktorý vysadili predstavitelia 105 slovenských obcí. Tie boli takisto vypálené počas nacistických represálií. Vďaka nemu sa na Kalište nielen symbolicky vrátil život, ale došlo i k prepojeniu týchto obcí, ktorých symbolom sa stalo práve Kalište,” pripomína Múzeum SNP.
     
    Pre návštevníkov podujatia je dnes okrem ekumenickej pobožnosti a pietnej spomienky pripravený aj celodenný kultúrny program.
     
    - Reklama -