Pčolinský kritizuje akčný plán vlády. Fico má pre neho a jemu podobných drsný odkaz

    0
    Poslanci NR SR za stranu Sme rodina, zľava: Peter Pčolinský, Milan Krajniak a Boris Kollár (Autor: SITA)

    „Tento AP nerieši systémové opatrenia, sú to len kozmetické úpravy, ktoré dočasne pomôžu okresu, ale neriešia hlavný problém z dlhodobého hľadiska, preto ho považujem za nespravodlivý. Považujem ho za nejakú formu rodinkárstva alebo dohadzovania kšeftov vlastným ľuďom a v každom prípade nemôžem súhlasiť s takýmto rozdelením peňazí v rámci okresu,“ uviedol Pčolinský.

    Náš človek – kamarát – príbuzný

    AP bol podľa jeho slov pripravovaný úzkou skupinou ľudí – funkcionárov vládnych strán, spriaznených podnikateľov a kamarátov.

    „V AP je napríklad projekt rekonštrukcie exteriéru a interiéru v dedinskej pekárni vo výške niekoľkých stotisíc eur. Zaujímavosťou je, že majiteľ tejto pekárne je blízkym príbuzným okresného funkcionára. Môžem takisto uviesť ako príklad pre mňa nezmyselnú dotáciu na projekt na vodné lyžovanie na vyrovnávacej nádrži v Malej Domaši. Starostom tejto obce je, samozrejme, člen okresnej rady Smeru-SD,“ povedal Pčolinský.

    Mnohí starostovia mu vraj potvrdili, že neboli vôbec prizvaní k tvorbe AP. „V podstate až keď bol hotový, tak im ho predostreli bez možnosti, aby tam boli robené nejaké úpravy. Čiže mnohí starostovia sa mi sťažovali práve na to, že majú kopec vecí, ktoré by chceli riešiť, ale nedostali absolútne možnosť sa k tomu vyjadriť,“ zdôraznil Pčolinský.

    Ficov odkaz Pčolinskému

    „Najjednoduchšie je chodiť, tárať a kritizovať. My sme už boli v tomto regióne a nielen tu vo Vranove nad Topľou, ale boli sme aj v iných regiónoch Slovenska. To, čo dnes robíme, a to je odkaz pre pána Pčolinského a jemu podobných, je na základe zákona. Zákon stanovil, že do 15. septembra musíme schváliť v každom okrese, ktorý je zaradený pod zákon o podpore najmenej rozvinutých okresov AP. Druhý odkaz je, že tento plán tvorili ľudia zdola. Je to plán, ktorý je presne šitý na mieru tomuto okresu. Ďalej odkazujem, že je finančne krytý. Len dnes sme vynaložili 4 900 000 eur, lebo bol schválený regionálny príspevok, ktorý bude rozložený v nasledujúcom období, a rovnako som hovoril o celkovej miere investície 123 000 000 eur,“ zareagoval na vyjadrenia Pčolinského premiér SR Robert Fico.

    Zároveň kritikom odkázal, nech prestanú otravovať a šíriť nenávisť a nech začnú niečo robiť. „Túto kritiku beriem ako úplne neopodstatnenú. My sme sem prišli jednoducho robiť, robíme profesionálne. Myslím si, že táto krajina je profesionálne spravovaná. Nenechám sa vyrušovať ľuďmi, prázdnymi kritikmi, ktorí nemajú čo ponúknuť,“ zdôraznil Fico.

    Čo na to primátor Vranova?

    Podľa primátora Vranova nad Topľou Jána Ragana AP pripravovali niekoľko mesiacov a konzultovali ho s expertnou skupinou od splnomocnenca vlády SR pre podporu najmenej rozvinutých okresov Antona Marcinčina. „V priebehu prípravy sme vyzývali jednak zamestnávateľov, podnikateľské subjekty, ale aj inštitúcie, samosprávy, inštitúcie neziskového sektora, školstva. AP bol konzultovaný a publikovaný.

    Ako zdôraznil, AP netvorila úzka skupina ľudí za zatvorenými dverami. „Je to dokument, ktorý prezentuje požiadavky celého okresu, a verím, že bude znamenať rozvoj tohto okresu v priebehu najbližších piatich rokov,“ dodal primátor.

    - Reklama -