Pavúčí muž sa pridal k štrajkujúcim. Bez istenia zdolal mrakodrap

    0
    Extrémny francúzsky lezec Alain Robert, prezývaný pavúčí muž, lezie po mrakodrape, v ktorom sídli spoločnosť Total v Paríži 13. januára 2020. (Autor: TASR)

    “Snažím sa využiť svoju slávu na niečo, čo považujem za zmysluplné,” povedal 57-ročný Robert po výstupe agentúre Reuters a dodal, že on sám je návrhmi dôchodkovej reformy “hlboko znepokojený”.

    Štrajky a pouličné protesty proti navrhovanej dôchodkovej reforme vlády vo Francúzsku už prebiehajú viac ako mesiac.

    Macronova vláda v sobotu v snahe prelomiť odpor odborov ohlásila, že je ochotná stiahnuť svoj návrh, aby sa zákonný vek odchodu do dôchodku zvýšil z terajších 62 na 64 rokov.

    Robert vyliezol už na viac než 150 budov po celom svete, vďaka čomu je zapísaný v Guinnessovej knihe rekordov. Na svojom konte má najvyššie mrakodrapy i rozličné ikonické budovy.

    Tento Francúz tradične lezie bez istenia, pričom na sebe má len horolezeckú obuv a vrecko s kriedovým prachom, ktorý si sype na ruky, aby sa mu nepotili. Často pritom lezie bez povolenia a v minulosti ho niekoľkokrát aj zatkli.

    V svojej “zbierke” má už také architektonické skvosty ako Empire State Building v New Yorku, Petronas Towers v Kuala Lumpure, Sears Tower v Chicagu, Taipei 101 v Tchaj-peji, ale aj budova Slovenského rozhlasu v Bratislave. Na najvyššiu budovu sveta – Burdž Chalífa v Dubaji – však vyliezol pomocou prísaviek, keďže táto stavba nemá nijaké oporné body.

    Na parížsky mrakodrap Tour Total vyliezol v pondelok už po deviaty raz.

     

    - Reklama -