Patrí islam k Nemecku? Čítajte, ako skončil PRIESKUM

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Podľa výsledkov prieskumu verejnej mienky pre televízne stanice RTL a n-tv sa 47 percent respondentov domnieva, že islam skutočne patrí k súčasnému Nemecku, avšak 46 percent oslovených zastáva presne opačný názor.

    Zväčša negatívny postoj zaujímajú občania východných spolkových krajín (62 percent), ľudia vo veku nad 60 rokov (53 percent) a stúpenci euroskeptickej, protiislamskej Alternatívy pre Nemecko (AfD; 87 percent).

    Je zaujímavé, že vo vekovej kategórii 18-29 rokov sa tri štvrtiny opýtaných domnievajú, že islam patrí k Nemecku. Vysoký je i podiel stúpencov tejto tézy v radoch priaznivcov sociálnych demokratov z SPD (64 percent) a zelených (76 percent).

    Islam predstavuje čosi, čo naháňa strach, iba pre 28 percent respondentov, najčastejšie v radoch občanov východonemeckých spolkových krajín (42 percent) a stúpencov AFD (56 percent).

    Nový spolkový minister vnútra, dlhoročný šéf Kresťanskosociálnej únie (CSU) a niekdajší bavorský krajinský premiér Horst Seehofer sa v uplynulých dňoch vyjadril, že kým moslimovia žijúci v Nemecku sú súčasťou spolkovej republiky, ich náboženstvo – islam – nie. Naopak, spolková kancelárka a predsedníčka Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Angela Merkelová opakovane vyhlásila, že islam je vzhľadom na 4,5 milióna moslimov žijúcich v krajine súčasťou Nemecka.

    V radoch stúpencov strán únie CDU/CSU sa s názorom kancelárky identifikovalo podľa prieskumu inštitútu Forsa 49 percent oslovených, s tézou ministra vnútra 44 percent respondentov.

    - Reklama -