Pätnásť miliárd z EÚ do Afriky a chudobných krajín! Na koronavírus. Neveríte? VIDEO z Bruselu

    0
    Ursula von der Leyenová (Autor: TASR)

    Ako je známe, Európska únia na čele s predsedníčkou Komisie Ursulou von der Leyenovou sa rozhodla štáty EÚ bojujúce s koronavírusom podporiť predovšetkým finančne, a to sumami v rádoch miliárd eur. Teraz sa však zdá, že eurá od Európskej únie nepôjdu len do štátov EÚ.

    Vo videu zverejnenom na twitterovom účte Ursuly von der Leyenovej predsedníčka povedala, že epidémiu je možné zastaviť len „koordinovaným celosvetovým úsilím“.

    „A preto musíme podporovať našich partnerov. Afrika by za niekoľko týždňov mohla čeliť rovnakej situácii ako my teraz v Európe. Potrebujú našu pomoc, aby spomalili rozširovanie vírusu, tak ako sme pomoc potrebovali my. Je v našom záujme, aby boj s koronavírusom bol úspešný po celom svete. A preto Európska únia zháňa viac ako 15 miliárd eur na pomoc našim partnerom po celom svete v boji s koronavírusom. A ďalšie peniaze prídu od vlád štátov v skutočne európsky tímovom duchu,“ oznámila Ursula von der Leyenová.

    Tieto peniaze by podľa nej mali pomôcť pokryť náklady v zdravotníctve, povzbudiť ekonomiky týchto štátov a zachovať pracovné miesta.

    „Európska únia je pripravená spolupracovať na koordinovanom riešení pandémie. Tento vírus môžeme poraziť tým, že budeme stáť pri sebe a spolupracovať,“ vyhlásila na záver.

     

     

    Zdroj: Twitter/Ursula von der Leyen

    Ako uvádza server Euractiv, video je skúpe na detaily o tom, ktoré krajiny budú recipientmi tejto pomoci alebo kde Európska únia hodlá 15 miliárd eur zohnať.

    Ale podľa Euractivu už únioví činitelia Afriku identifikovali ako problémovú pre jej blízkosť k Európe a zlú kvalitu zdravotných služieb. Jeden z vysokých činiteľov EÚ podľa servera už minulý týždeň varoval, že poraziť vírus v Európe bude úplne zbytočné, ak dôjde k jeho rozšíreniu v susedných krajinách. A iný varoval, že epidémia by sa v Afrike mohla vymknúť kontrole veľmi rýchlo.

    Podľa servera práve dnes prebehne videokonferencia ministrov členských krajín, ktorá sa bude témou finančnej pomoci postihnutým krajinám zaoberať.

    - Reklama -