Paškovych synovcov odsúdili. Pre pouličnú bitku

    0
    Pavol Paška, niekdajší podpredseda strany Smer-SD (Autor: SITA)

    Obžalovaní sú synovci bývalého predsedu Národnej rady SR Pavla Pašku, jeden z nich – Maroš P. bol v čase skutku príslušníkom Policajného zboru. Pred vynesením rozsudku všetci traja uviedli, že sa cítia byť nevinní.

    K násilnej potýčke medzi bratmi po oslave narodenín a štvoricou Košičanov, vrátane dvoch žien, došlo 22. novembra 2015 okolo 3.30 h pred miestnou pizzeriou. Bitke malo podľa obžaloby predchádzať slovné obťažovanie mladej ženy zo strany bratov. Podľa videozáznamu priateľ ženy najprv od nej odsotil jedného z mužov, po čom sa stal zo strany všetkých bratov objektom bitky. Údery a kopanec do oblasti chrbta a hlavy dostala aj mladá žena, ktorá sa im v tom snažila zabrániť. Konflikt ukončil rýchly zásah policajnej hliadky, ktorá bola nablízku.

    Žene spôsobili otras mozgu 

    Najvážnejšie zranenia podľa znalcov utrpela poškodená Zuzana K., a to otras mozgu a podvrtnutie krčnej chrbtice s následnou posttraumatickou stresovou poruchou.

    Samosudca pri verdikte vychádzal zo svedeckých výpovedí, znaleckých posudkov a obrazového záznamu. Pri rozhodnutí neuznal argumenty obhajoby, že pri konaní bratov išlo len o nutnú obranu. Tá podľa neho bola len pri úvodnej fáze incidentu, a to v čase útoku priateľa ženy na Branislava P., ktorý spadol na zem. Nutná obrana však prestala, keď bratia ležiaceho mladíka premohli.

    Súd však zároveň neuznal, že následkom skutku v prípade poškodenej Zuzany K. išlo o ťažkú ujmu na zdraví, čo by znamenalo prísnejšiu právnu kvalifikáciu trestného činu. Aj preto prokurátor podal odvolanie, pričom zároveň označil vynesené tresty za neprimerane nízke. 

    Lipšic: Možno mali predstavu, že stoja nad zákonom

    Obžalovaní sa po verdikte pre novinárov odmietli vyjadriť. Právny zástupca poškodených Daniel Lipšic v reakcii označil za kľúčové, že podľa rozhodnutia obžalovaní trestný čin spáchali. “To, že nevypovedali na súde, čo je ich procesné právo, to, že neuznali svoju vinu, že neprejavili žiadnu ľútosť, svedčí o tom, že mali možno doposiaľ predstavu, možno zvlášť v Košiciach, že oni a ich rodina stoja nad zákonom. Dnešné rozhodnutie je malým krôčikom k tomu, aby takýto ľudia takýto pocit stratili,” povedal Lipšic.

    Poškodená Zuzana K. vyjadrila sklamanie, že prípad bude po odvolaní ďalej na súde pokračovať. Chrbtica ju podľa jej slov stále bolí, za nepríjemné považuje, že obžalovaných musí po incidente naďalej stretávať na súdoch. Odmietla tiež obvinenia obhajoby z klamstva. “Dnes to boli už dva roky, myslela som si, že bude koniec, ale takto to naťahujú,” povedala. Výšku trestu nechcela komentovať.

    V danej kauze po medializácii incidentu musel Martin P. odísť z funkcie technického riaditeľa Bytového podniku mesta Košice. Branislav P. prišiel o post vedúceho oddelenia verejného obstarávania a zdravotníckej techniky v košickej univerzitnej nemocnici. Tretieho z bratov Maroša P. prepustili z radov polície pre porušenie služobnej prísahy.

    - Reklama -