Parlament čaká horúca debata o EÚ, ale aj o navýšení peňazí do obrany

    0
    Rokovacia sála NR SR počas ustanovujúcej schôdze pre VII. volebné obdobie (Autor: SITA)

    Následne príde na rad návrh deklarácie od koaličných poslancov Martina Fedora (Most-Híd) a Martina Glváča (Smer-SD), ktorou má parlament vyjadriť pripravenosť podporiť rozpočtové výdavky na obranu, tak aby do konca volebného obdobia v roku 2020 dosiahli 1,6 percenta hrubého domáceho produktu (HDP). Deklarácia hovorí aj o podpore plánov na modernizáciu a rozvoj bezpečnostného systému SR a Ozbrojených síl SR. NR SR by zároveň mala požiadať vládu, aby s parlamentom pravidelne konzultovala avizované plány rozvoja ozbrojených síl.

    Koaliční poslanci pripomínajú, že Slovensko sa rovnako ako spojenci v EÚ a NATO nachádza v čoraz menej predvídateľnom bezpečnostnom prostredí, ktoré si vyžaduje zvýšenú pozornosť všetkých bezpečnostných zložiek štátu. Poukazujú na nové hrozby, nárast extrémizmu či migračný tlak. Pripomínajú, že prvoradou úlohou štátu a jeho reprezentantov voči občanom je maximalizácia bezpečnosti. Na to podľa poslancov treba stabilné a predvídateľné výdavky na obranu.

    Politickú deklaráciu privítala aj opozičná SaS. Uvádza, že to bol pôvodne jej návrh. Výdavky na obranu sú podľa exministra obrany a podpredsedu strany Ľubomíra Galka dlhodobo nízke, čo znamená, že ozbrojené sily nie sú spôsobilé v plnej miere plniť si úlohy, ktoré od nich verejnosť očakáva. Na druhej strane liberáli považujú deklaráciu za nezáväzný prejav politickej vôle. “Preto v súlade s našimi predošlými vyhláseniami predložíme do NR SR aj návrh ústavného zákona, aby nárast výdavkov na obranu bol pre vládu záväzný,” uviedol Galko.

    V utorok dopoludnia budú tiež poslanci hlasovať o tom, či sa do druhého čítania dostane novela umožňujúca vykonávať určité práce na pozemkoch pod budúcimi diaľnicami ešte pred ukončením vyvlastňovacieho procesu. O právnej norme z dielne rezortu dopravy rokuje parlament v zrýchlenom režime.

    Z celkovo 74-bodového programu musia poslanci otvoriť ešte 34 návrhov. V prevažnej miere ide o opozičnú legislatívu. Novelou zákona o geodézii a kartografii chcú liberáli z SaS zrušiť možnosť ukladania pokút za používanie iných ako štandardizovaných geografických názvov v médiách a v kartografických dielach. “Takéto pokutovanie médií či iných subjektov za používanie iných ako štandardizovaných geografických názvov nemá oporu v ústave a zasahuje do slobody prejavu a slobody šírenia informácií nad rámec vymedzený ústavou,” vyhlásil poslanec Ondrej Dostál (SaS). Podľa jeho slov vymáhanie používania štandardizovaných geografických názvov prostredníctvom dozoru Úradu geodézie, kartografie a katastra SR (ÚGKK) a pokutovanie používania iných názvov nie je opatrením v demokratickej spoločnosti nevyhnutným.

    SaS svojím návrhom reaguje na informácie, že ÚGKK sa v marci obrátil na redakcie niektorých médií a upozornil ich na povinnosť používania štandardizovaných geografických názvov. “Je absurdné, aby úrad riešil, či sa v médiách používa termín Veľká Británia, resp. Británia alebo štandardizovaný názov Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska. A je neprípustné a podľa môjho názoru aj protiústavné, aby v slobodnej spoločnosti mohli byť médiá za takúto vec pokutované až do výšky 3300 eur, resp. pri opakovanom porušení v lehote jedného roka až do výšky 6600 eur,” odkázal Dostál.

    OĽaNO-NOVA zase predložilo zákon, ktorým chce zmeniť financovanie RTVS. Obyčajní totiž tvrdia, že nový generálny riaditeľ RTVS by sa mal ujať vedenia inštitúcie s definitívne ujasneným modelom jej financovania. Ich návrh presadzuje zrušenie koncesionárskych poplatkov, ako aj financovania cez zmluvu so štátom a zavádza financovanie cez presné percento z hrubého domáceho produktu.

    - Reklama -