Paranoidný Západ, smeje sa vplyvný čínsky denník. Pobavili ho vydesené reakcie na spoločné cvičenie s Rusmi

    0
    Ruská lietadlová loď Admirál Kuznecov (Autor: wikipedia/I. Rudenko)

    V Baltskom mori prebieha spoločné rusko-čínske námorné cvičenie, na ktorom sa zúčastňujú tri čínske lode. Cvičenie vraj NATO znepokojuje, ale podľa čínskeho denníka nemá Aliancia dôvod obávať sa spolupráce Ruska a Číny.

    „Skutočnosť, že Západ reaguje paranoidne na spoločné vojenské cvičenie oboch krajín, svedčí o jeho krehkosti,“ píše denník s tým, že Západ reaguje na cvičenie podivne, hoci na to nemá dôvod.

    Rusko a Čína pritom nerobia nič iné, než rozvíjajú vzájomnú spoluprácu. Táto spolupráca má vraj ďaleko k nejakému aliančnému partnerstvu. Obe krajiny to dobre vedia a deklarujú to aj navonok. Rusko a Čína chcú len chrániť svoje záujmy. Ak bude nejaká tretia sila vystupovať nepriateľsky voči Číne a Rusku, môže čakať určitý protitlak.

    Čínsky denník ďalej pripomína, že Peking rozvíja vzťahy nielen s Moskvou, ale aj s NATO, pričom Moskva proti tomu neprotestuje.

    „Od konca studenej vojny už uplynuli desiatky rokov, globalizácia sa prehlbuje, ale Západ si vo vzťahu k Moskve a Pekingu udržuje svoje predsudky,“ píše Global Times. Ak Západ vníma spoluprácu Moskvy a Pekingu ako problém, je to skôr problém samotného Západu.

    Moc Číny stále rastie, ale najľudnatejšia krajina sveta ju vraj nechce využívať na úkor iných hráčov vo svete. Svoju moc vraj bude využívať len a len na ochranu záujmov čínskeho ľudu.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -