Pápež použil nečakane ostré slová. Záchytné centrá pre migrantov prirovnal ku koncentrákom

    0
    Pápež František (Autor: SITA)

    “Je pravda, že sme civilizácia, ktorá prestala plodiť deti, ale zároveň zatvárame dvere pred migrantmi. Toto sa nazýva samovražda,” povedal po odslúžení omše v centre Ríma.

    František ocenil “štedrosť” krajín čeliacich prílevu migrantov v prvej línii, ako sú Taliansko a Grécko, a skritizoval “medzinárodné dohody”, ktoré bránia prerozdeleniu migrantov po celej Európe. Vyjadril tiež nádej, že podobne ako ostrovy Lampedusa či Lesbos, kde sa migranti vyloďujú, budú štedré aj severnejšie regióny.

    “Ak by každá obec v Taliansku prijala dvoch migrantov, dvoch, bolo by miesto pre všetkých,” povedal pápež.

    František viedol dnes špeciálnu omšu na riečnom ostrove v centre Ríma, venovanú spomienke na novodobých kresťanských mučeníkov. Vo svojej kázni sa odklonil od pripraveného textu, pričom hovoril o stretnutí s istým utečencom a jeho troma deťmi počas vlaňajšej návštevy záchytného tábora na gréckom ostrove Lesbos.

    Tento muž vtedy povedal pápežovi, že je moslim a jeho manželka bola kresťanka, priamo pred jeho očami ju však zavraždili “teroristi”, keď odmietla odhodiť svoj kríž. Podľa Františka sú takíto utečenci zadržiavaní v zariadeniach, ktoré sú vzhľadom na preplnenosť “koncentračnými tábormi”.

    Počas omše v rímskej Bazilike sv. Bartolomeja mal pápež na sebe štólu patriacu pôvodne Raghídovi Azízovi Kannímu, chaldejskému kňazovi z irackého Mósulu, ktorý bol v roku 2007 zavraždený. Novodobých mučeníkov, akým je Kanní, označil za “živú krv cirkvi”.

    Pred pápežovou kázňou sa prihovorili prítomným veriacim aj priatelia a príbuzní zavraždených kresťanov vrátane sestry katolíckeho kňaza Jacqua Hamela, ktorý zahynul vlani vo veku 86 rokov pri útoku moslimských extrémistov vo Francúzsku.

    - Reklama -