Pápež na Zelený štvrtok symbolicky umyl nohy väzňom

    0
    Pápež František odchádza z dentenčného centra v talianskom meste Velletri, južne od Ríma 18. apríla 2019, kde slúžil omšu a symbolicky umyl nohy väzňom, ako to má v rámci obradov Zeleného štvrtka vo zvyku. (Autor: TASR)

    Tradičný akt, ktorý je spomienkou na to, ako Ježiš pred Poslednou večerou umýval nohy 12 apoštolom, vykonal pápež v nápravnovýchovnom zariadení v talianskom mestečku Velletri, ležiacom 40 kilometrov južne od Ríma.

    S obradom bola spojená aj súkromná omša. František často na Zelený štvrtok umýva nohy práve väzňom, pričom minulý rok podobne slávil Eucharistiu v rímskej väznici Regina Coeli, priblížil server Vatican News.

    Umývanie nôh je gestom odkazujúcim na Ježiša a symbolizujúcim službu, ktorou aj najdôležitejší hodnostári slúžia tým na okraji spoločnosti.

    Pápež na štvrtkovej omši väzňov vyzval, aby sa nesnažili o nadvládu medzi sebou a snažili sa tiež o to, aby bitky, ku ktorým medzi nimi dochádza, boli len “letmou vecou”.

    “Ten najväčší musí slúžiť tomu najmenšiemu. Ten, kto sa cíti najväčší, musí byť služobníkom,” povedal František.

    “Dovoľme, aby nám toto gesto, ktoré vykonávam, pomohlo viac slúžiť si navzájom, byť priateľskejšími, byť v tomto bratmi,” citovala ho agentúra AP.

    Následne poumýval a pobozkal nohy dovedna 12 väzňom, z ktorých bolo deväť Talianov, jeden Brazílčan, jeden z Pobrežia Slonoviny a jeden z Maroka.

    Svätý týždeň, ktorým si katolíci pripomínajú udalosti ukrižovania, smrti a zmŕtvychvstania Ježiša Krista, je tento rok obzvlášť dojímavý pre rozsiahly požiar, ktorý poškodil v pondelok parížsku katedrálu Notre-Dame, symbol francúzskych katolíkov.

    František po požiari opakovane tlmočil svoju sústrasť francúzskym veriacim a v stredu podľa vatikánskeho hovorcu prijal telefonát od amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý mu v súvislosti s požiarom parížskej katedrály tlmočil spolupatričnosť Američanov.

    Pápež telefonoval aj s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom, ktorý vo štvrtok informoval, že Františka pozval do Paríža.

    František ešte dopoludnia predsedal vo Vatikáne omši svätenia olejov, ktorou sa začínajú obrady Veľkej noci.

    Omša svätenia olejov, Missa Chrismatis, sa uskutočnila v Bazilike sv. Petra za účasti stoviek kňazov, pričom posvätil oleje, ktoré budú používané počas celého roka pri vysluhovaní sviatostí.

    Pápež bude v piatok večer predsedať tradičnej modlitbe Krížovej cesty v rímskom Koloseu, ktorá pripomína Kristovo ukrižovanie.

    - Reklama -