Pápež má problém. Do Talianska priviezol dvanásť moslimov a toto nasledovalo

    0
    Vítanie pápeža na ostrove Lesbos (Autor: SITA)

    Pápežský špeciál sa v sobotu vypravil z Ríma na grécky ostrov Lesbos. Svätý Otec František so sebou na cestu vzal i množstvo novinárov, ktorým už počas letu oznámil, že „tento výlet bude trochu odlišný. Jeho cesta je vraj poznamenaná smútkom z najväčšej humanitárnej katastrofy od druhej svetovej vojny. Tomu zodpovedali aj jeho slová priamo na Lesbose, ktoré priniesli aj naše médiá.


    Pápež na ostrove Lesbos napríklad prevzal obrázok od jedného z dievčat. Uistil ho, že si ho vystaví na svojom pracovnom stole. Stretol sa tiež so žiadosťami o slobodu. František vo svojom prejave apeloval na európskych politikov, aby nezabúdali na tradičnú európsku humanitu. „Migranti nie sú čísla, sú to ľudia,“ skritizoval dohodu s Tureckom, podľa ktorej má dochádzať k návratu nelegálnych migrantov.


    Svoju misiu pápež František zakončil tým, že osobne vo svojom lietadle priviezol z Lesbosu do Talianska dvanásť moslimských utečencov, ktorých plánuje zatiaľ na náklady Vatikánu ubytovať v Taliansku. Pápež si z imigrantov vybral okrem Sýrčanov tiež Afgancov, aby upozornil na to, že Európa na príslušníkov tohto národa v imigračnej kríze zabúda.

    Práve toto gesto vyvolalo najväčšiu búrku. Taliansko samo totiž čelí významnej vlne migrantov zo severnej Afriky. Podľa Mattea Salviniho, vodcu parlamentnej Ligy Severu, sa Svätý Otec pletie a jeho omyl bude pre Európu fatálny.

    Salvini tiež pripomenul, že kým pápež letel za utečencami na grécky ostrov, v skutočnosti sa v súčasnosti hlavná katastrofa odohráva za oknami jeho vatikánskeho paláca v Taliansku. „Tristotisíc trestných činov spáchaných imigrantmi (podľa údajov z roku 2014), 40 % znásilnení,“ vypočítava politik. Pripomína, že taliansky štát v súčasnosti živí dvadsaťtisíc imigrantov vo väzniciach a ďalších 120-tisíc v domácnostiach a ubytovacích zariadeniach (často ide o veľmi pekné hotely), zatiaľ čo takmer jeden a pol milióna detí žije v Taliansku pod hranicou chudoby.

    „Jedna vec je prijať týchto málo, čo naozaj utekajú z vojny, iná vec je podporovať a financovať bezprecedentnú inváziu,“ dodal politik. Postoj pápeža Františka podľa neho privedie do Talianska ďalšie tisíce migrantov.


    „Drahý Svätý Otče, katastrofa je v Taliansku, za rohom od Vatikánu,“ odkazuje. Miesto lietania na Lesbos by vraj pápežovi stačilo ísť asi tak dve minúty pešo do ulíc Ríma, čo by ale vraj pravdepodobne nebolo také efektné.

    - Reklama -