Pápež František si ide svoje: Európania, nevzdávajte sa otvorenej migračnej politiky

    0
    Pápež František bozkáva a umýva nohy moslimským migrantom (Autor: SITA)

    Politika by podľa Františka mala byť priestorom pre dialóg, ale namiesto toho sa stáva miestom konfrontácie súperiacich síl a protichodných požiadaviek. Kresťanov pápež vyzval, aby prispeli k obnove politického dialógu v Európe. 

    “Extrémistické a populistické skupiny nachádzajú živnú pôdu v mnohých krajinách. Jadrom svojho politického posolstva urobili protest bez toho, aby ponúkli alternatívu konštruktívneho politického projektu,” povedal pápež počas približne 30-minútového príhovoru.

    František opäť apeloval na európske krajiny, aby sa nevzdávali otvorenej migračnej politiky. Pripustil však, že prisťahovalectvo treba regulovať, aj v záujme zaistenia úplnej integrácie migrantov do väčšinovej spoločnosti.  

    “Migrácia nesmie byť nepremysleným a neregulovaným procesom, ale zároveň nemôžme ani stavať múry nezáujmu a strachu,” zdôraznil pápež. 

    Samotní migranti však podľa neho nesmú zanedbávať “povinnosť poznať, rešpektovať a tiež asimilovať kultúru a tradície národa, ktorý ich prijíma,” citoval Františkove slová Vatikánsky rozhlas. 

    Pred vystúpením na konferencii sa pápež stretol na súkromnej audiencii s troma predstaviteľmi EÚ: prvým podpredsedom Európskej komisie Fransom Timmermansom, predsedom Európskeho parlamentu Antoniom Tajanim a prvou podpredsedníčkou Európskeho parlamentu Mairead McGuinnessovou. 

    - Reklama -