Pápež František sa veľmi teší na návštevu Mjanmarska. O prenasledovaní Rohingov nič nepovedal

    0
    Pápež František (Autor: SITA)

    Pápež v rámci tohto vyjadrenia prebiehajúcu krízu s moslimskou menšinou Rohingov v Mjanmarsku priamo nespomenul. Agentúra DPA uviedla, že Františka upozornili, aby sa priamo k osudu Rohingov nevyjadroval a predišiel tak nepríjemnostiam s mjanmarskými predstaviteľmi.

    “V časoch príprav na moju cestu do Mjanmarska, chcem zaslať pozdravy a priateľské slová celému tamojšiemu obyvateľstvu. Na stretnutie s vami sa už veľmi teším,” povedal František v posolstve natočenom na video.

    Pápež podľa vlastných slov prichádza do Mjanmarska, aby podporil tamojšiu katolícku menšinu, ale aj povzbudil “akúkoľvek snahu o vybudovanie harmónie a spolupráce v záujme všeobecného blaha”.

    František bude na oficiálnej návšteve Mjanmarska 27.-30 novembra a následne sa presunie do susedného Bangladéša, kde sa zdrží do 2. decembra.

    Mjanmarská vláda čelí medzinárodnej kritike za svoj postup voči moslimským Rohingom v Jakchainskom štáte, kde sa vládne sily údajne dopúšťajú rozsiahleho porušovania ľudských práv, čo tamojší predstavitelia popierajú a vyhlasujú, že ide o operáciu proti povstalcom.

    Prenasledovanie Rohingov v prevažne budhistickom Mjanmarsku pápež František ešte vo februári odsúdil s tým, že podľa neho k nemu dochádza iba preto, že ide o moslimov.

    - Reklama -