Panika! Kotlebovci a sulíkovci jednoznačnými favoritmi mladej generácie. Čo si myslia víťazi a porazení?

    0
    Marian Kotleba a Richard Sulík (Autor: TASR)

    Výsledky prieskumu Mladí ľudia v kyberpriestore – šance a riziká pre demokraciu odhalili, že mladí ľudia vo veku 18 až 39 rokov najviac sympatizujú s Kotlebovou ĽSNS a Sulíkovou SaS. Práve ĽSNS je spolu so stranou SaS politickým subjektom, ktorý v porovnaní s preferenciami v období parlamentných volieb najviac rástol. A to z 18,1 percenta na 23,5 percenta, v prípade SaS to bolo z 18,1 na 23,4 percenta. „Obe strany zosilneli na úkor iných, zväčša parlamentných strán,“ skonštatoval analytik Inštitútu pre verejné otázky (IVO) Marián Velšic.

    S programom, aktivitami i konkrétnymi krokmi kotlebovcov dokonca sympatizuje viac ako tretina respondentov. Inými slovami, ĽSNS má ďalší potenciál rásť. „Ak dáme 34 percent sympatizantov do súvislosti s potenciálnymi volebnými preferenciami, ktoré sa v prípade Kotlebovej strany v tomto prieskume pohybujú okolo 23,5 percenta, vidíme, že priestor na zvýšenie podpory takéhoto politického subjektu u mladých existuje,“ povedal Velšic.

    Horkosladká príchuť

    Politológ a poslanec u mladých populárnej strany SaS Martin Klus priznáva, že výsledky tohto prieskumu majú pre SaS horkosladkú príchuť. „Je pre nás, samozrejme, povzbudzujúce, že sa naša popularita medzi mladými ľuďmi zvyšuje. Ak sa však rovnakým tempom posilňuje aj strana, ktorá sa mentálne zasekla v najkrvavejšom období histórie ľudstva, plnom nenávisti a neslobody, tak nás to, pochopiteľne, nemôže nechať ľahostajnými,“ uviedol Klus pre ParlamentnéListy.sk.

    Mladí ľudia si podľa Klusa uvedomujú, že SaS ponúka program, vďaka ktorému nebudú musieť tisícky z nich Slovensko opustiť alebo budú mať dôvod sa vrátiť. „SaS je jedna z mála strán, ktorá má už dnes pripravených dobre známych odborníkov na realizáciu tohto programu,“ tvrdí.

    Marian Kotleba na svojej oficiálnej facebookovej stránke neskrýval nadšenie. „Ako povedal klasik: Za kým stoja mladí, ten má budúcnosť. A mladí stoja za tým, kto má budúcnosť,“ vyjadril sa banskobystrický župan.

    S nevôľou, ale zároveň aj s pochopením sa postoje mladých stretli u prezidenta Andreja Kisku. „Rozumiem tomu, že tretina ľudí vo veku medzi 18 – 39 sympatizuje s Kotlebom. Keď s nimi hovorím, vravia, že nevolia fašizmus, volia vzdor. Vzdor voči tomu, že sa o ich problémy nik nezaujíma,“ napísal Kiska na sociálnej sieti.

    Najľavicovejší poslanec Smeru Ľuboš Blaha zas za výsledkami vníma dominanciu individualizmu vo verejnej debate. „25 rokov mladým ľuďom vtĺkajú do hlavy, že majú byť sebeckí, individualistickí a bezohľadní a že akákoľvek solidarita je len predohrou gulagu. Všade samý tupý antikomunizmus, ódy na voľný trh, kariéra, moc, súťaž, sociálny štát je zlo a podobné nezmysly… A potom sa čudujú, že v prieskume vyjde, že mladí ľudia chcú voliť buď fašistov, alebo neoliberálov,“ myslí si rázny smerák.

    Agenda hrdosti a odmietania eurocentrizmu

    „Sú to strany, ktoré nie sú zaťažené ponovembrovou minulosťou a zároveň veľmi intenzívne pôsobia vo virtuálnom priestore, kde sú mladí ľudia aktívni,“ komentoval úspech SaS a ĽSNS u mladej generácie politický analytik Ján Baránek. Upozornil taktiež, že obe strany hlásajú agendu, ktorá je mladým ľuďom sympatická. „Je to jednak agenda nejakého národného sebauvedomenia a hrdosti a do veľkej miery aj odmietania eurocentrizmu,“ ozrejmil Baránek pre ParlamentnéListy.sk.

    Podľa analytika však v žiadnom prípade nemôžeme očakávať, že s narastajúcim vekom aktuálne politické sympatie dnešným mladým zostanú. Vo všeobecnosti totiž platí, že starší ľudia inklinujú ku konzervatívnejším hodnotám, pričom nie sú ochotní hlasovať za politické experimenty.

    Saskár Klus však zostáva optimistom a verí, že liberáli si podporu u tejto generácie udržia. „Pevne verím, že áno. Ani strednej či staršej generácii nemôže byť ľahostajné, v akej krajine žijú dnes oni, a najmä budú žiť ich deti,“ myslí si.

    Čo s hlasovaním cez internet?

    Keďže prvovoliči do veľkej miery odmietajú to, čo dnes nazývame štandardnými stranami, čoraz častejšie počúvame hlasy, že s volaním po čo najrýchlejšom zavedení internetových volieb sa to v budúcnosti už asi príliš preháňať nebude. Podľa Baránka sa tomu však aj tak neubránime. „Ono to skôr či neskôr príde. Dnes máme pomaly už všetko cez internet… Strany, ktorých sa to týka, by sa na to mali pripraviť a trochu zmeniť svoju politiku aj vo virtuálnom priestore,“ uzavrel.

    Mladí politici reagujú

    Líder mládežníckeho politického hnutia Nová Generácia Tomáš Smutný, ktorý v posledných mesiacoch s odborníkmi niekoľkokrát prešiel celé Slovensko, tvrdí, že ho výsledky prieskumu vôbec neprekvapili. „Len potvrdili to, čo počúvame v regiónoch, a to najmä, že politici si žijú vo svojom vlastnom svete a odtrhli sa od reálnych problémov ľudí, že mimo Bratislavy je život oveľa ťažší a ľudia musia pracovať za mizerné mzdy, a vo veľa prípadoch sme sa najmä na strednom a východnom Slovensku stretli s problémom neprispôsobivých komunít,“ povedal Smutný pre ParlamentnéListy.sk a zároveň podotkol, „víťaz tohto prieskumu reprezentuje obyčajný populizmus a žiadne riešenia.“

    Parlamentné listy sa zároveň Smutného spýtali, či chce jeho Nová Generácia nálady mladých využiť alebo skôr zmeniť. „Nová Generácia chce počúvať ľudí. Nechceme počúvať len v Bratislave, a preto sme každý týždeň v inej časti Slovenska, kde počúvame o reálnych problémoch ľudí. Včera sme sa vrátili z niekoľkodňovej cesty po východnom Slovensku a musím povedať jednu vec. Ak si politické špičky neuvedomia, že ľudí trápia úplne iné problémy, ako si myslia, bude sa podpora populistov a extrémistov ďalej zvyšovať.“

    „SaS a ĽSNS, hoci sú hodnotovým zameraním odlišné strany, sú tradične silné na sociálnych sieťach (majú najväčšie fanúšikovské stránky). Ich cieľovka sú preto logicky mladí ľudia a vedia s nimi narábať,“ porovnáva šéf k SaS pridruženej organizácie Mladí liberáli Jakub Nedoba.

    Rovnako ako jeho saskársky kolega Martin Klus, aj Nedoba je naladený optimisticky, pričom neverí v budúci rast kotlebovcov. „Som presvedčený, že tých prorokovaných 20 % pre ĽSNS, ktoré môžu získať v ďalších voľbách, je blud. Je to však výzva, aby sme aj my lepšie pracovali s mladou generáciou, našli si k nej vlastné komunikačné kanály a poskytli alternatívu,“ myslí si mladý liberál, podľa ktorého sa mladí ľudia od kotlebovcov časom odvrátia aj v dôsledku „obrovskej nekvality ich politikov“. „Aj podľa mojich známych z Banskobystrického kraja sa proti Kotlebovi dvíha vlna nevôle po tom, keď ako župan stopol financovanie z európskych zdrojov. Je len otázkou času, kedy sa jeho neschopnosť prejaví na celoslovenskej úrovni,“ uviedol Nedoba.

    - Reklama -