Páni novinári, toto nečítajte: Prieskum, ktorý vám bude Donald J. Trump znova a znova pripomínať

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)

    Ako vyplýva z prieskumu IBD/TIPP, otvorené nepriateľstvo denníkov The Washington Post, The New York Times alebo televízie CNN voči 45. prezidentovi Spojených štátov sa už začína bežným Američanom trochu protiviť. V rámci otázok uviedlo 55 % oslovených respondentov, že už majú predpojatého negativistického mediálneho hodnotenia akýchkoľvek Trumpových rozhodnutí plné zuby. Len o percento menej respondentov potom konštatovalo, že médiá v podstate plnia rolu opozičnej strany.

    „Unavenosť“ z neustálych atakov médií na Trumpa vyjadrilo 88 % republikánov, čo sa aj napriek prekvapivo vysokej zhode opýtaných sympatizantov, členov či priamo voličov Republikánskej strany dalo očakávať. Možno ešte zaujímavejšia je skutočnosť, že v rovnakom duchu sa vyjadrilo aj 54 % respondentov, ktorí sa považujú za nezávislých a nie sú skalnými voličmi republikánov ani demokratov. Väčšina z nich takisto verí, že médiá plnia úlohu opozičnej strany.

    Prieskum bol realizovaný v období od 24. februára do 4. marca tohto roka a zúčastnilo sa na ňom 909 respondentov. Prieskum podľa svojich autorov dosahuje odchýlku maximálne tri percentá. Ako navyše uvádza John Merline na serveri Investor’s Business Daily, spoločnosť Media Tenor zistila, že len 3 % mediálnych správ sa v januári stavali k Trumpovi pozitívne. Čisto negatívnych potom zaznamenala 43 % a 54 % správ by sa dalo označiť za neutrálne.

    Ako ďalej Merline píše, Trumpovo prezidentovanie síce hodnotí kladne len 41 % verejnosti a 53 % s jeho krokmi a rozhodnutiami nesúhlasí, ale aj napriek tomu sa teší prezident vo väčšine oblastí pomerne silnej podpore. Napríklad jeho plán prijať ďalších 10 000 imigračných úradníkov schvaľuje 57 % verejnosti a ešte o percento väčšiu podporu si získal jeho návrh na deportáciu ilegálnych prisťahovalcov, ktorí spáchali na území Spojených štátov trestný čin.

    Trumpa navzdory mediálnej kampani podporujú Američania aj v jeho rozhodnutí nevpustiť na obmedzený čas do Ameriky utečencov a občanov siedmich moslimských krajín. „Štyridsaťdva percent Američanov potom hodnotí kladne Trumpovo vedenie krajiny, čo je o dve percentá lepšie hodnotenie, ako dostal vlani v októbri Barack Obama. Prieskum ďalej ukázal, že 41 % Američanov považuje za najväčšiu bezpečnostnú hrozbu ISIS a al-Káidu. Na druhom mieste sa umiestnilo Rusko s 27 %,“ uzatvára Merline.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -