Pacienti urgent zneužívali, priznala asociácia na ochranu ich práv. Takto vníma Druckerov návrh

    0
    Mária Lévyová (Autor: Archív ML)

    AOPP šéfovi rezortu nevytkla výšku desaťeurového poplatku za neopodstatnenú návštevu urgentu v nemocniciach. „K jeho zneužívaniu totiž zo strany pacientov dochádzalo, čo viedlo k dlhšiemu čakaniu tých, ktorí prichádzali s vážnejšími diagnózami,“ povedala pre TASR šéfka AOPP Mária Lévyová. „Uvidíme, či nové nastavenie splní svoj cieľ,“ uviedla. Starý systém pohotovostí by mal zaniknúť najneskôr v lete budúceho roka. Tento týždeň to schválila vláda, ešte tak bude musieť urobiť parlament.

    Pacientom treba podľa Lévyovej vysvetliť rozdiel medzi urgentom v nemocnici a ambulantnou pohotovosťou. Na urgent sa chodí s akútnymi prípadmi či zraneniami, na ambulantnú pohotovosť s ľahšími diagnózami. Považuje za dôležité, aby bol urgentný príjem, ambulantná pohotovosť a pohotovostná lekáreň vo vzájomnej blízkosti. Uľahčí to život najmä nezorientovaným pacientom, myslí si. „Čiže, ak by šiel niekto nesprávne na urgent, tak by ho jednoducho presmerovali tam, kam potrebuje,“ vysvetlila šéfka AOPP.

    Je zvedavá, ako sa osvedčí pevná sieť pohotovostnej ambulantnej služby. Po novom majú byť takéto pohotovosti v každom okresnom meste, lekári v nich budú slúžiť do 23.00 h. Ambulantná pohotovosť v súčasnosti funguje do rána. AOPP sa chystá situáciu podrobne mapovať. „Ak sa po zmenách zníži dostupnosť zdravotnej starostlivosti, budeme žiadať o nápravu,“ povedala Lévyová.

    O nápravu bude asociácia žiadať i v prípade vyberania poplatkov v rozpore so zákonom. Vysoké sankcie (16.596 eur) za vyberanie úhrad za objednanie sa na presný čas podľa nej nič nevyriešia. Návrh doplnkových ordinačných hodín v poobedných hodinách, v ktorých by si lekári takýto poplatok pýtať mohli, sa AOPP pozdával. Ambulantní lekári s tým však nesúhlasili a Drucker ho nakoniec nepredložil. „V štandardnom režime by takto bolo možné vyšetriť väčší počet pacientov, na ich ošetrenie by bol väčší limit. Ten je často dôvodom dlhých čakacích lehôt na špecializovaných ambulanciách,“ dodala Lévyová.

    - Reklama -