Páchali ste zločiny! Nikdy vám to nezabudneme, zotrel prezident Srbska Západ

    Srbský prezident Aleksandar Vučić (Autor: TASR)

    Pred niekoľkými dňami, 24. marca, uplynulo 19 rokov od začiatku operácie NATO s názvom „Milosrdný anjel“, počas ktorej lietadlá NATO predovšetkým pod patronátom Spojených štátov 78 dní aj nocí bombardovali srbské mestá vrátane škôl, nemocníc, sídla televízie alebo civilných vlakov.

    Srbský prezident Aleksandar Vučić pri tejto príležitosti na stretnutí tisícok ľudí pri pomníku obetí bombardovania predniesol takmer polhodinový, miestami veľmi precítený a ostrý prejav, v ktorom otvorene hovoril o zločineckej politike krajín NATO.

    „Mnohých z nás ste zabili, veľa ste toho zničili a veľa ste nám toho vzali. Nadišiel čas, aby ste nám niečo dali, ale predtým priznali svoj vlastný zločin. Zločin, že ste Predraga, Gvozdena, Dragicu aj ostatných 2 500 konkrétnych ľudí s menami zabili kvôli politike. Vedome a úmyselne. Kvôli vašej zločineckej politike,“ povedal prezident Srbska.

    Celý prejav prezidenta Vučića v srbskom origináli:

    Napriek tomu všetkému hodlá Srbsko podľa jeho slov so Západom spolupracovať. „Áno, chceme partnerstvo aj s vami, ktorí ste voči nám spáchali strašné zločiny. Chceme od nepriateľov, aby sme sa stali priateľmi. Len nás neobťažujte s tým, aby sme zabudli, že ste nás zabíjali, alebo z toho obviňovali vlastnú krajinu. Partnerstvo chceme, členstvo v NATO nechceme, to by bolo príliš veľa soli na pálčivú srbskú ranu. Rozhodli sme sa sami a sme hrdí, že o sebe a o svojej budúcnosti rozhodujeme sami,“ vyslovil sa Vučić.

    „My Srbi sme v minulosti urobili niekoľko právnych a morálnych chýb, ale to nikomu na svete nedáva právo, aby násilne zabíjal krajinu a národ. Nikto už nesmie Srbsko napádať. Srbsko je zo dňa na deň silnejšie ekonomicky a silnejšie vojensky. Srbsko musí byť silné, aby ochránilo seba aj svoj ľud. Nikoho nechceme ohrozovať. Naopak chceme udržiavať mier a stabilitu. Ale nikomu nedovolíme, aby zničil našu krajinu,“ pokračoval ostro v príhovore na mnohotisícovom zhromaždení.

    Na záver vzdal hold všetkým, ktorí za svoju krajinu položili život. „Večná sláva padlým srbským víťazom v Kosove a Metohiji, našim vojakom v centrálnom Srbsku, našim policajtom, ktorí hrdinsky chránili našu krajinu, aj všetkým našim občanom, ktorí sa previnili tým, že žili v Srbsku, vo svojom a našom Srbsku. Nech žije slobodné a nepokorené Srbsko!“ dodal Aleksandar Vučić v deň, ktorý je v srbskom kalendári označený ako Deň pamiatky obetí agresie NATO.

    - Reklama -