PRIESKUM: Smer opäť posilňuje, jednoznačným lídrom opozície je Sieť Radoslava Procházku

    0
    Premiér Robert Fico (Autor: SITA)

    Od hnutia Sieť delí Smer-SD 22 percent preferencií. V aktuálnom meraní vyjadrilo strane Roberta Fica podporu 35 percent opýtaných  (vo voľbách v roku 2012 volebný zisk Smeru predstavoval 44,41 percenta).

    Novembrový prieskum verejnej mienky potvrdzuje, že pozíciu najväčšieho konkurenta vládnej strany pre seba pevne získalo hnutie bývalého prezidentského kandidáta Radoslava Procházku Sieť so súčasnými 13 percentami podpory. Sieť sa teší aj naďalej stabilnej voličskej podpore.

    Z aktuálneho výskumu vyplýva, že volieb do Národnej rady by sa v novembri tohto roku zúčastnilo 57,7 percenta oprávnených voličov. Zistené čísla potvrdzujú stabilnú výšku ochoty verejnosti ísť voliť (voličská účasť v predčasných voľbách 2012 bola 59,11 percenta). Až 9,2 percenta respondentov, ktorí deklarujú svoju účasť na parlamentných voľbách, sa doposiaľ nerozhodlo, ktorej strane alebo hnutiu by dali svoj hlas. Nerozhodnutých však ubúda.

    Agentúra Phoenix Research online uskutočnila v dňoch 24.10. – 4. 11. 2015 prieskum verejnej mienky formou online. Výberovú vzorku tvorilo 1 007 respondentov, ktorí reprezentujú populáciu vo veku nad 18 rokov z hľadiska pohlavia, veku, vzdelania a národnosti.

    Tretie miesto obsadilo KDH s preferenčným ziskom 7,8 percenta (vo voľbách v roku 2012 získalo hnutie 8,82 percenta). Štvrtú pozíciu si drží SNS s nameranou voličskou preferenciou 6,8 percenta. Skupinu subjektov s deklarovanou šancou zasadnúť do parlamentných lavíc uzatvára strana MOST-HÍD s 6,5 percenta sympatií od opýtaných respondentov. Pre úplnosť doplňme, že MOST-HÍD vo voľbách v roku 2012 získala 6,89 percenta voličskej podpory a SNS v parlamentných voľbách v roku 2012 získala 4,56 percenta a do Národnej rady sa vtedy nedostala.

    Tesne pred bránami Národnej rady sa v novembri ocitlo koaličné zoskupenie OĽaNO-NOVA s podporou 5,9 percenta. Ako koalícia však potrebuje dosiahnuť zisk 7 percent. Oproti minulým prieskumom zaznamenáva mierny, avšak trvalý pokles.

    Nasleduje SMK so 4 percentami voličských sympatií a SaS so ziskom 3,7 percenta (vo voľbách v roku 2012 získalo hnutie 5,88 percenta). Strane SDKÚ-DS oslovení deklarovali 1,9 percenta podpory (vo voľbách v roku 2012 mala volebný zisk 6,09 percenta), 

    Zostávajúce strany sa už pohybujú v rozpätí okolo jedného percenta nameraných preferencií – ide o ĽS NS s 1,1 percenta, SKOK! taktiež s 1,1 percenta, KSS s rovným 1 percentom preferencií a 0,9 percenta v novembri získala aj ŠANCA.

    Na parlamentných voľbách by sa v novembri zúčastnilo podľa prieskumu 57,7 percenta oprávnených voličov. Voličská účasť verejnosti v predčasných voľbách v roku 2012 bola 59,11 percenta. Svoju účasť v parlamentných voľbách zvažuje 18,7 percenta opýtaných a 23,6 percenta deklaruje, že sa volieb nezúčastní.

    Podrobnejšie výsledky prieskumu nájdete TU

    - Reklama -