PRIESKUM Smer klesá, SaS a Kotleba stúpajú. Hlina v parlamente

    0
    Ilustračná fotografia: parlament (Autor: TASR)

    V parlamente by sedeli aj predstavitelia ďalších piatich politických strán. ĽSNS a OĽaNO-NOVA by volilo 9,5 percenta voličov, Most-Híd a Sme rodina 6,5 percenta a KDH 6 percent. Pred bránami Národnej rady SR by ostali SMK-MKP (4,5 percenta), #Sieť (2 percentá) a iné politické subjekty (3 percentá).

    Účasť v hypotetických voľbách do NRSR avizovalo podľa Medianu SK 53,5 percenta respondentov. Volieb by sa zúčastnili najmä ľudia vo veku 65 rokov a viac (64 percent). Vysokú ochotu ísť voliť deklarujú všeobecne 35- až 64-roční ľudia (nad 56 percent). Mladších by išlo voliť niečo mierne nad 40 percent.

    „Po jedenástich mesiacoch od parlamentných volieb mierne stúpla podpora SNS. Ďalšia koaličná strana Most-Híd sa drží na hodnotách zisku z volieb. Naopak, podpora najsilnejšej vládnej strany Smer-SD klesla,” informuje MEDIAN.

    Z opozičných strán je možné podľa prieskumu pozorovať nárast podpory v prípade SaS a ĽSNS. Šancu dostať sa do parlamentu by mali aj poslanci KDH. Najväčší prepad je možné pozorovať v prípade strany #Sieť, ktorej podpora je v súčasnosti oproti výsledkom z marcových volieb len tretinová.

    „V posledných dvoch mesiacoch je možné pozorovať klesajúcu podporu vládnej strany Smer-SD. Strana sa však z minima na prelome roku (25 percent) dostala na hodnoty okolo 27 percent. Mierne stúpajúcu podporu si v posledných mesiacoch udržuje Sme rodina. Podpora OĽaNO je veľmi nestabilná, čo je možné prisudzovať pomerne malému voličskému jadru. Ostatné politické strany si udržujú stabilnú volebnú podporu,” informuje MEDIAN.

    Celkom 57,5 percenta pravdepodobných voličov si je podľa prieskumu úplne istých výberom strany, pokiaľ by sa v súčasnosti konali voľby. Volebné preferencie by sa tak mohli pravdepodobne v nasledujúcich mesiacoch výraznejšie meniť. Svojou voľbou sú si istejší respondenti maďarskej národnosti (69,5 percenta).

    - Reklama -