PRIESKUM Prezidentské voľby majú zatiaľ jasného favorita

    0
    Prezidentský palác (Grasalkovičov palác) na Hodžovom námestí v Bratislave (Autor: SITA)

    Aj keď sa Miroslav Lajčák stále bráni tomu, že by ho Smer dosadil do boja o prezidentské kreslo, podľa nového prieskumu by ho volila až tretina opýtaných. Konkrétne ide o podporu 32,3 percenta. Za ním by nasledoval vedec Robert Mistrík, ktorého podporuje opozičná SaS s 11,7 percentami a sudca Štefan Harabin s desiatimi percentami. Štvrtý v poradí by sa umiestnil šéf koaličného Mosta-Híd Béla Bugár s podporou vyše deväť percent a za ním by skončil predseda ĽSNS Marian Kotleba so ziskom 8,9 percenta.

    Svojho kandidáta neoznámila ani opozičná strana OĽaNO, ale ak by do volieb postavili predsedníčku klubu Veroniku Remišovú, podporilo by ju takmer osem percent respondentov. Nezávislý kandidát František Mikloško by získal 6,3 percenta a Zuzanu Čaputovú, ktorú podporuje mimoparlamentné Progresívne Slovensko, by volilo 4,1 percenta opýtaných.

    Politológ Eduard Chmelár by mal podporu viac ako troch percent respondentov a kandidát opozičného hnutia Sme rodina by získal tri percentá.  Pod jedno percento by získal bezpečnostný analytik Juraj Zábojník, Gabriela Drobová, ktorá kandidatúru ohlásila iba nedávno, Róbert Švec, Bohumila Tauchmannová a aj korunný svedok v prípade únosu Michala Kováča mladšieho Oskar Fegyveres či Radovan Znášik.

    Agentúra Focus robila prieskum na vzorke 1012 respondentov v dňoch 7. až 14. novembra. Dostali otázku: Prezidentské voľby budú na Slovensku na jar na budúci rok. Predstavte si však, že by sa prezidentské voľby konali už tento víkend a na prezidenta by kandidovali nasledujúci kandidáti. Ktorému z nich by ste dali svoj hlas? V prieskume 27,4 percenta opýtaných nevedelo odpovedať a 9,3 percenta by nešlo voliť.

    Lajčák víťazom aj druhého kola

    Napriek tomu, že súčasný minister zahraničných vecí stále odmieta svoju kandidatúru na prezidenta, pre televíziu Markíza vyjadril aj iný názor. „Naozaj by som musel dostať veľmi silné impulzy od ľudí, že si to prajú,“ uviedol.

    Agentúra Focus robila aj prieskum pre reláciu Na telo, v ktorom sa respondentov pýtala, koho by volili v druhom kole, a ponúkli im viaceré dvojice. V súboji medzi Miroslavom Lajčákom a Robertom Mistríkom, ktorého podporuje SaS, by s obrovským náskokom vyhral šéf rezortu diplomacie. Toho by volilo 40,6 percenta respondentov, kým Mistríka takmer 19 percent. Pri tejto dvojici by sa druhého kola volieb nezúčastnilo vyše 29 percent respondentov a 11 percent nie je rozhodnutých.

    Väčší rozdiel by bol pri dvojici Miroslav Lajčák a Štefan Harabin. Sudcu najvyššieho súdu by v tomto prípade volilo iba vyše dvanásť percent, kým Lajčáka viac ako 46 a pol percenta. Pri tejto dvojici by sa volieb nezúčastnilo takmer 31,5 percenta a zhruba 10 percent respondentov nie je rozhodnutých.

    - Reklama -