PRIESKUM Nemeckí ľavičiari chcú, aby mohli imigranti hlasovať vo voľbách

    0
    Nemecká vlajka (Autor: Hans Štembera)

    Mali by ľudia žijúci na území Nemecka, ktorí ale nemajú nemecké občianstvo ani občianstvo inej krajiny EÚ, mať právo voliť a zasahovať tak do lokálnej politiky? Odpovede na túto otázku sledoval nemecký prieskum verejnej mienky organizácie Civey pre nemecký portál Welt. Návrh zmeny zákona o volebnom práve predniesla sociálnodemokratická politička tureckého pôvodu Aydan Özoguzová. Cieľom má byť umožniť migrantom trvalo žijúcim na území krajiny, ktorí ale nie sú občanmi EÚ, zúčastňovať sa komunálnych volieb. Podľa autorov návrhu by mali aj títo ľudia mať právo zasahovať a vyjadrovať svoj názor v otázkach týkajúcich sa oblasti, kde žijú, čím by sa zvýšila aj miera ich začlenenia a integrácie.

    Prieskum ukázal, že medzi voličmi a podporovateľmi SPD a Zelených si viac ako polovica myslí, že návrh zmeny zákona je dobrý a mal by byť zavedený do praxe. V prípade podporovateľov SPD svoj súhlas vyjadrilo takmer 64 % opýtaných, pri Zelených až 65 % voličov. Väčšina voličov CDU a FDP sa vyjadrila proti návrhu. V prípade voličov AfD bol odmietavý postoj skoro 100 %. Dokopy tak návrh s väčšou či menšou istotou odmietlo viac ako 57 % nemeckých voličov, ktorí sú proti tomu, aby získali volebné právo ľudia bez platného cestovného pasu z krajín EÚ.

    Dá sa povedať, že Nemecko odmietlo návrh pomerne jednoznačne, keďže 43 % Nemcov vyjadrilo absolútne striktný nesúhlas za akýchkoľvek podmienok. Naopak, absolútny súhlas vyjadrilo iba niečo vyše 16 % opýtaných. Zvyšní opýtaní nezávisle od toho, či sa prikláňali skôr k súhlasu alebo odmietnutiu, si neboli svojimi odpoveďami celkom istí. Z prieskumu zároveň vyplynulo, že skôr odmietavý alebo striktne odmietavý postoj majú tendenciu zastávať najmä obyvatelia nad 50 rokov, zatiaľ čo skôr súhlasný a striktne súhlasný postoj sa výraznejšie prejavil medzi mladými do 30 rokov. Medzi pohlaviami veľký rozdiel zaznamenaný nebol, i keď mierne vyššia miera podpory návrhu sa ukázala byť medzi mužmi.

    V radoch CDU sa návrh stretol s ráznym odporom. Šéf poslaneckého klubu CDU/CSU Bundestag Hans-Peter Uhl povedal, že návrh považuje za protiústavný. Volebné právo, prostredníctvom ktorého ľudia ovplyvňujú smerovanie štátu a jeho výkonný aparát, predpokladá nemeckú štátnu príslušnosť v súlade s koncepciou základného zákona,“ uviedol Uhl.

    - Reklama -