PRIESKUM Nemci po voľbách ešte prilievajú olej do ohňa a vysielajú jasný signál pre politikov. Naozaj silné posolstvo, z ktorého vyťaží hlavne AfD

    0
    V parlamentných voľbách v Nemecku môže voliť približne 61,5 milióna oprávnených voličov (Autor: TASR/AP Photo/Markus Schreiber)

    Celkovo 63 percent opýtaných ešte pred voľbami uviedlo, že s populistickou stranou by sa malo zaobchádzať tak ako s každou inou parlamentnou stranou.

    Tretina respondentov sa vyjadrila, že iné strany by mali ignorovať AfD, ktorá bude na spolkovej úrovni reprezentovaná prvý raz.

    Podľa 52 percent respondentov by mala mať AfD právo nominovať podpredsedu parlamentu v súlade s parlamentnými pravidlami. Avšak 44 percent si myslí opak.

    Agentúra DPA pripomína, že AfD získala takmer 13 percent v nedeľňajších voľbách, čím sa stala treťou najsilnejšou stranou v novom parlamente po konzervatívnom bloku CDU/CSU kancelárky Angely Merkelovej a sociálnych demokratoch.

    AfD navrhla v stredu za podpredsedu Spolkového snemu (Bundestagu) Albrechta Glasera (75), niekdajšieho člena Kresťanskodemokratickej únie (CDU), bývalého pokladníka mesta Frankfurt nad Mohanom.

    Kandidát vyjadril nádej, že ostatné politické strany budú korektné a neznížia počet podpredsedov, aby neumožnili AfD mať svojho zástupcu vo vedení Bundestagu.

    - Reklama -