PRIESKUM Mama hotel a Slováci? Iba Chorváti sú na tom horšie

    0
    Ilustračná snímka (Autor: unsplash.com)

    Väčší počet mladých, ktorí majú tendenciu zostať dlhšie s rodičmi, možno vysvetliť tým, že mnohí končia vyššie odborné vzdelávanie vo vyššom veku, ale v osamostatnení im bránia aj zvýšené náklady na prenájom alebo kúpu vlastnej nehnuteľnosti.

    Slovensko v tomto prípade je v štatistike na poprednom mieste

    “Mladí sa osamostatňujú stále neskôr. Súvisí to najmä s financiami. Mnohí majú problém byť finančne nezávislí do tridsiatky. Preto sme v rámci krajín EÚ na druhom mieste. Mladí Chorváti si držia prvenstvo, s vekom odchodu z rodičovského hniezda na úrovni 31,8 roku. U nás sa to pohybuje na úrovni 31 rokov,” uvádza analytička Slovenskej sporiteľne Lenka Buchláková.

    Najmenej mladých v tzv. mama hoteli je v Dánsku (3,2 %), Fínsku (4,7 %) či Švédsku (6 %). Chorváti majú až 60 % mladých vo veku 25 až 34 rokov neosamostatnených, žijúcich s rodičmi. Na Slovensku je to 57 %.

    Nasleduje Grécko s viac ako 56-percentným podielom mladých v mama hoteli. 

    Slováci sa osamostatňujú o 10 rokov neskôr ako Dáni či Švédi

    Najaktuálnejšie dáta Európskeho štatistického úradu za rok 2017 ukázali, že čoraz vyšší vek odchodu mladých z rodičovského hniezda je trendom v mnohých krajinách EÚ. V priemere k tomu dochádza vo veku 26 rokov. 

    Oproti Švédom, Dánom, Fínom či Luxemburčanom sa Slováci osamostatňujú zhruba o 10 rokov neskôr. Spomínané krajiny majú priemerný vek odchodu mladých vo veku 25 až 34 rokov na úrovni do 22 rokov.

    Štátna politika v oblasti nájomného bývania stagnuje

    Súvisí to s lepšou životnou úrovňou, ale aj tým, že mnohí mladí po škole cestujú a spoznávajú svet. Mnoho mladých na Slovensku sa nedokáže osamostatniť, nakoľko štátna politika v oblasti nájomného bývania pre mladých stagnuje.

    Ak chcú vlastné bývanie, narážajú na mnoho komplikácií. Národná banka Slovenska sprísnila podmienky na získanie hypotéky, pričom je potrebné mať nasporených minimálne 10 % z ceny nehnuteľnosti. 

    Mladí musia myslieť na šetrenie už počas vysokej školy, ak sa po jej skončení chcú čím skôr osamostatniť. Čím dlhšie obdobie, tým lepšie. 

    Mladí si dokážu odložiť bokom viac peňazí

    Podľa analytičky je zaujímavé, že s pribúdajúcim vekom sú práve mladí ľudia tí zodpovednejší. Podľa prieskumov si práve mladí ľudia do 29 rokov odložia mesačne najviac peňazí bokom, a to až 114 eur.

    Dôvodmi sú nižšie náklady na život práve z dôvodu zotrvania v rodičovskom, zároveň sú však dosť zodpovední a môže im pomáhať aj situácia na pracovnom trhu.

    Mnohým firmám totiž chýbajú zamestnanci a sú ochotné platiť viac a mladí ľudia ochotnejšie menia zamestnávateľov, či sa prípadne aj sťahujú za prácou.

    - Reklama -