PRIESKUM: Bude to poriadne napínavé. Šance Zemana a Drahoša sú veľmi vyrovnané

    0
    Prezidentské voľby v Česku. (Autor: TASR)

    Odovzdať svoj hlas vo voľbách sa podľa prieskumu skôr alebo určite chystá až vyše 75 percent oprávnených voličov. Podľa skúseností demografov sa však reálna účasť v druhom kole pohybuje približne na úrovni prvého kola, kde svoj hlas odovzdalo necelých 62 percent voličov. Drahoša by v tejto chvíli v súlade s prieskumom určite volilo 36,5 percenta ľudí, naopak Zemana s istotou uprednostňuje 34,5 percenta voličov.

    Pri detailnejšom pohľade na výsledky prieskumu je zrejmá vyššia ochota k účasti vo voľbách v tradičných táboroch podporovateľov Zemana (ľudia vo veku 60-69 rokov) i táboroch jeho odporcov (vysokoškoláci, ľudia z Prahy a veľkých miest s vyššími príjmami). Najľahostajnejšie pristupujú k volebnej účasti osoby s nízkym vzdelaním i ľudia mladší než 30 rokov.

    Desatina ľudí, ktorí svoju účasť vo voľbách nevylučujú, však ešte stále nevie, komu dá svoj hlas. K Drahošovi sa ale v druhom kole mieni prikloniť väčšina voličov iných kandidátov z prvého kola.
          Prieskum pre Českú televíziu sa uskutočnil od 16.-18. januára na vzorke 1522 respondentov vo veku 18 a viac rokov. Respondenti boli vybraní náhodne a odpovedali na otázky, ktoré im telefonicky kládli vyškolení operátori. Štatistická chyba nepresahuje štyri percentá.

    - Reklama -