PRIESKUM: Babiš to valcuje. Voľby do českej Snemovne by vyhralo hnutie ANO so ziskom 26,5 percenta

    0
    Andrej Babiš, exminister financií ČR (Autor: SITA)

    Mimo hru by podľa prieskumu, ktorý sa vzťahuje k počiatku októbra, zostalo hnutie STAN s podporou 2,9 percenta a zelení, ktorým by dalo hlas 2,6 percenta, informoval dnes webový spravodajský portál Novinky.cz.

    Na voľbách by sa zúčastnilo 64 percent oprávnených voličov. “Deklarovaná volebná účasť od mája 2017 vytrvalo mierne rastie,” uviedla agentúra Focus.

    “Najväčší potenciál, definovaný ako podiel opýtaných, považujúcich budúcu voľbu danej strany za veľmi alebo skôr pravdepodobnú, vykazuje hnutie ANO (29 percent). Veľkosť potenciálu ČSSD je 21 percent, u TOP 09 je to 17 percent, u SPD a STAN 16 percent,” uviedla agentúra, podľa ktorej potenciál ostatných strán nepresahuje 15 percent.

    Šéf hnutia ANO Andrej Babiš vyhlásil, že v prípade víťazstva jeho strany je pripravený riadiť vládu, pričom prekážku nevidí ani v trestnom stíhaní v kauze Čapí hnízdo (Bocianie hniezdo), v ktorej je podozrivý z dotačného podvodu. Babiš, ktorý je slovenského pôvodu, chce však riadiť vládu len jedno volebné obdobie.

    Voľby do Poslaneckej snemovne, dolnej komory českého parlamentu, sa uskutočnia 20.-21. októbra.

     

    - Reklama -