PESCO? Nie je to militarizácia Únie, zaznelo z ministerstva

    0
    Ivan Korčok (Autor: TASR)

    Korčok s odkazom na PESCO zdôraznil, že ide o politicky dôležitý krok, ale upozornil, že nasledovný vývoj bude oveľa ťažší ako príprava tohto projektu, s ktorým súhlasilo 25 členských krajín Únie. Po politickej príprave by sa v praxi malo dokázať, že EÚ bude mať zvýšené a efektívnejšie vojenské spôsobilosti. Podľa jeho slov je to výzva aj pre Slovensko, aby intenzívne pracovalo na svojom príspevku v rámci PESCO.

    “Slovensko má identifikované dva projekty a verím, že to zapasuje do mozaiky, ktorá má EÚ urobiť silnejšou v oblasti obrany,” spresnil Korčok. Podľa neho by sa lídri EÚ mali k tejto téme pravidelne vracať a vykonávať “kontrolu zhora”, aby členské krajiny plnili svoje záväzky. Ochotu 25 krajín zapojiť sa do PESCO vníma nie ako militarizáciu Únie a budovanie európskej armády, ale ako ich snahu robiť niečo so zahraničnou politikou EÚ. “Naše ambície mať väčší vplyv v zahraničnej politike nebudú nikdy naplnené, ak nebudeme mať k dispozícii vhodné vojenské spôsobilosti zasiahnuť, keď si to situácia v našom okolí bude vyžadovať,” konštatoval.

    Ďalšia fáza rokovaní s Britániou bude ťažká

    Korčok zároveň potvrdil, že Rada ministrov, ktorá pripravuje podklady pre summit EÚ, vyjadrila optimizmus v súvislosti s chystaným prechodom rokovaní o brexite do druhej, obchodnej fázy. Pripomenul, že po tom, ako koncom minulého týždňa došlo k prelomu v rokovaniach o zásadných prvkoch z prvej fázy, na stole je dobrý balík, ktorý dáva odpovede na otázky spojené s právami občanov, finančným vyrovnaním a írsko-severoírskou hranicou a vyzerá byť akceptovateľný tak pre EÚ ako aj pre Spojené kráľovstvo.

    “Sú tam veci, ktoré ja považujem za dobré. Vzíde odporúčanie pre summit, ktorý koncom tohto týždňa by to mal potvrdiť a to je kľúčové, aby sme sa mohli pustiť do rokovaní o obchodných vzťahoch v dobe, keď Británia bude krajina mimo EÚ,” opísal situáciu.

    Korčok pripustil, že druhá fáza rokovaní bude komplikovaná a ťažká, podľa jeho slov však netreba mať zbytočné obavy a skepticizmus. Británia má vyše 40-ročné členstvo v EÚ, spoluvytvárala európske právo a obe strany vedia, čo chcú, majú pragmatický prístup a snahu dohodnúť sa.

    “Aj preto ja sa na to dívam s istou dávkou dôvery, že sa dokážeme dohodnúť. Chceme sa dohodnúť kvôli občanom, aby mohli naďalej cestovať, aby biznis nemal prekážky a investície fungovali, aj tie britské na Slovensku,” konštatoval Korčok. Dodal, že ak sa lídri na summite EÚ dohodnú na druhej fáze, mali by sme do toho ísť “plnou parou”.

    - Reklama -