Oživenie mafie a likvidácia zamestnania pre tisíce ľudí. Na tejto konferencii slovenským politikom nič nedarovali

    0
    Zľava: Jan Rěhola, Rafael Rafaj, Jana Žemličková, Morten Roende, Igor Vicel (Autor: redakcia)

    Téma hazardu – hazardných hier a ich budúcnosti na Slovensku sa otvorila pred časom, keď opoziční poslanci z OĽaNO-NOVA predložili novelu zákona o hazardných hrách. Okrem iného v nej chcú poslanci obciam opätovne priznať právomoc, aby mohli obmedziť alebo zakázať všetky zákonom vymedzené hazardné hry alebo len niektoré z nich aj bez toho, aby museli prijať v tejto veci podnet od obyvateľov obce prostredníctvom petície. Viac sme o tom písali TU.

    Rafaj hľadá zlatú strednú cestu

    Na aktuálnu tému reaguje Aliancia za čistú hru – Clarify, ktorá v pondelok usporiadala konferenciu. Tá sa konala iba deň predtým, ako o tejto téme budú rozhodovať naši zákonodarcovia v Národnej rade Slovenskej republiky. Práve dnes, v utorok, sa totiž začína októbrová schôdza parlamentu. Návrh z dielne ministerstva financií výrazným spôsobom upravuje fungovanie hazardných hier v našej krajine a ako pre Parlamentné Listy povedal šéf združenia Rafaj, termín konania konferencie je symbolický. „Chceli sme usporiadať konferenciu ešte pred rokovaním v národnej rade, pretože si myslíme, že je dôležité, aby verejnosť, novinári a poslanci dostali relevantné dáta a objektívne informácie o skutočnom stave, predstavách, možnostiach, súvislostiach, všetkých rôznych návrhoch, ktoré sa objavujú a kde treba nájsť, ako my hovoríme, tú zlatú strednú cestu, aby sme so špinavou vodou z vaničky nevyliali aj to dieťa, pretože tipovanie, stávkovanie sú tiež súčasťou hazardných hier a zábavného priemyslu, ktorý živí štát štvrť miliardou.“

    Doba kamenná sa skončila, musia to pochopiť aj prevádzkovatelia

    Podľa Rafajovho názoru je rovnako dôležité, aby prevádzkovatelia pochopili, že bezbrehá liberalizácia, alebo aj „éra doby kamennej“, keď v každej druhej krčme sú dva výherné automaty, sa skončila, pretože sa domnieva, že aj táto skutočnosť verejnosť frustruje.

    „My sa snažíme hľadať také mechanizmy, ako spoločnosti uľaviť, ale zároveň nezlikvidovať tento herný priemysel, pretože chápem, že zamestnáva viac ako 12-tisíc ľudí.“ Podľa slov exposlanca je to takmer na úrovni najväčšieho zamestnávateľa na Slovensku.

    Český podnikateľ či dánsky expert na hazard

    Cieľom konferencie bolo otvorenie vecnej diskusie s poskytnutím priestoru pre všetky zainteresované strany, preto sa jej zúčastnili zástupcovia záujmových asociácií či podnikatelia, napríklad predseda Asociácie zábavy a hier (AZAH) Igor Vicel či Peter Papánek z Asociácie stávkových spoločností.

    Hosťom z Českej republiky bol bývalý šéf Štátneho dozoru ČR nad stávkovými hrami a lotériami Jan Rěhola a český senátor, podnikateľ a majiteľ hazardnej skupiny SYNOT Ivo Valenta. Všetci hostia sa viac-menej zhodli na tom, že regulácia je potrebná, ale treba zvoliť vhodnú mieru. To isté tvrdí aj Valenta, ktorý podľa vlastných slov chce len varovať pred tým, aby nevznikla prílišná regulácia, či dokonca prohibícia, ktorá by mohla priniesť negatívne dôsledky rovnako ako v okolitých zemiach. Ako problémovú vidí aj výšku dane, a práve prílišné zdanenie považuje aj za najväčší problém v Čechách. Ako uviedol, v poslednom roku sa toto opatrenie dotklo legálnych prevádzkarov dvakrát a vyšplhalo sa až na úroveň 35 %. Spojenie všetkých týchto faktorov vníma ako vodu na mlyn pre vznik nelegálneho online hazardu, ktorý aktuálne zaplavuje Česko.

    Ako ďalej Valenta uviedol, pred rokom 2011 nelegálny hazard neexistoval, čo pripisoval tomu, že bola dostatočná ponuka. Po tom, ako sa začali regulácie zo strany politikov, dnes majú v krajine viac ako 4 000 kvízomatov a stovky čiernych herní s tým, že nelegálny hazard kvitne. „Kto na tom najviac utrpí?“ pýta sa senátor a jedným dychom odpovedá, „po prvé štát, pretože nevyberie ani korunu, po druhé mesto, to nemá z toho teda žiadne peniaze, ale hlavne nevyriešil sa problém hráčstva, kde ich to možno niekde trápi. A hráči, ktorí sú v tomto prostredí kriminalizovaní, pretože vykonávajú nelegálnu hru, sú v rukách týchto prevádzkovateľov úplne bezradní.“

    Z najväčšej diaľky prišiel dánsky expert na online hazardné hry Morten Roende, ktorý dvanásť rokov pôsobil ako regulátor gamblerstva v Dánsku a navrhoval aj patričnú legislatívu k téme. V rámci svojej prezentácie potvrdil Valentove slová, keď uviedol, že v Českej republike majú 50-percentný čierny trh s hazardom. Na Slovensku je to 30 percent, zatiaľ čo v jeho domácom Dánsku existuje iba 10-percentný čierny trh. V rámci vyjadrení poukázal tiež na to, že dobrá regulácia bude zvyšovať príjmy do štátu, v ktorých na Slovensku vidí v porovnaní s Dánskom rezervy, a tiež môže znižovať počty patologických hráčov.

    Skupinu odborníkov dopĺňala jediná žena Jana Žemličková zo Sanatória AT v Bratislave, ktorá vykonáva režimovú, ambulantnú a hospitalizačnú odvykaciu liečbu pre pacientov závislých od psychoaktívnych látok a hracích automatov.

    Súčasťou konferencie boli aj poslanci NR SR, konkrétne poslanec zo strany SNS Dušan Tittel, ktorý priblížil zúčastneným prepojenie hazardu a financovania športového sektora. „Situácia je veľmi zlá,“ vyjadril sa Tittel a dodal, „nemyslím ekonomicky, skôr politicky.“ Podľa jeho názoru zrušenie hazardu bude pre slovenský šport likvidačné. „Prekvitať bude čierny hazard, z ktorého nebude mať štát nič,“ myslí si poslanec SNS. Okrem neho bol prítomný aj poslanec z SaS Juraj Droba. Podľa Rafajových slov sa za neprítomnosť ospravedlnil Peter Pellegrini.

    Najväčší strašiak? VZN!

    Predseda AZAH Igor Vicel na konferencii povedal: „Situácia je pre nás ťažká.“ Poukázal na to, že tému hazardu rozmazávajú tí, ktorí sa na jej chrbte chcú zviesť, nie tí, ktorých ich podnikanie naozaj zaujíma. Za najväčšieho strašiaka označil Verejnozáväzné nariadenie (VZN), ktoré by obce a mestá mohli prijímať, keďže dokáže úplne bezprávne zakázať tento druh podnikania. Poukázal tiež na návrh poslancov OĽaNO-NOVA za zrušenie petície, ktorá v súčasnosti predchádza hlasovaniu o zákaze hazardu. Podľa jeho slov sa toto podnikanie skončí v každom meste či obci, kde sa takýto návrh VZN dostane poslancom na prerokovanie, a dodal: „Nie je to strašenie.“

    Prínosom môžu byť aj peniaze cudzincov

    Podľa šéfa Aliancie za čistú hru „vývoj speje skôr k menšiemu počtu väčších, kvázi luxusnejších, herní a prevádzok, ktoré sa profesionalizujú“, a doplnil, že hráči budú chodiť do herne hrať, a nie konzumovať alkohol či zabávať sa tam s partiou. Taktiež sa domnieva, že verejnosť ocení, že bude herní menej, a možno budú koncentrované niekde na okraji miest, pretože z ich pohľadu je to aj v rámci generovania turistického ruchu, keďže je v niektorých okolitých štátoch hazard zakázaný. „Prečo nevyužiť aj zdroje cudzincov na to, aby míňali zdroje aj na Slovensku, ktoré sú riadne zdanené a odvedené do štátneho rozpočtu?“ pýta sa Rafaj.

    Nekontrolovateľný online priestor, mafia, organizovaný zločin

    Tak ako predseda AZAH Vicel, aj Rafaj sa vyjadril, že veľa ľudí a aktivistov si spravilo z hazardu svoju tému na zviditeľnenie. Podľa bývalého podpredsedu SNS títo ľudia prenikli do komunálnej politiky a majú aj vyššie – primátorské ambície. „Vidieť to na vyjadreniach tých najagilnejších, pána Mrvu, Pekára alebo starostu Lamača Šramka,“ dopĺňa a uvádza príklad zo susednej Českej republiky, keď táto téma mala aktivistu vyniesť až na pozíciu viceprimátora Brna, ktorým je Matěj Hollan. Hollan bol bojovník s hazardom a svoj boj dotiahol do úspešného konca.

    Rafaj predpokladá, že v národnej rade vyvolá téma búrku populizmu, ale ich cieľom je konfrontácia s realitou a ukázanie, čo ich ľahkovážne, populistické a spolitizované návrhy môžu vyvolať. „Vyženú ľudí do nekontrolovaného online prostredia, ktoré už beztak je trendom, a zrejme aj trendom budúcnosti, alebo podobne ako v Českej republike vygenerujú opäť oživenie mafie, organizovaného zločinu, nelegálnych čiernych stávok alebo takzvaných alternatívnych hracích klubov – kvízomatov,“ objasňuje bývalý podpredseda SNS a pokračuje, že s kvízomatmi si v Českej republike nevedia poradiť. „A aký je výsledok,“ pýta sa Rafaj a zároveň si odpovedá, „mestá aj štát prichádzajú o zdroje, verejnosť prichádza o kontrolu nad touto činnosťou, strácame kontrolu nad hráčmi a tí strácajú kontrolu nad svojou závislosťou.“

    Ako v závere Rafaj pre PL povedal: „Netvárme sa, že oživením prohibície, ktorá už v minulosti priniesla viac škody ako úžitku, sa podarí tento problém vyriešiť.“ Poukazuje na to, že by sme sa mohli poučiť aj z histórie, „kedy napríklad v USA prohibícia priniesla 45 000 obetí tohto populistického, a možno ortodoxne nábožensky ladeného aktivizmu“. Ako cestu vidí reguláciu, legalizáciu, sprísňovanie podmienok a v neposlednom rade výchovu a vzdelávanie. Pozornosť podľa neho treba upriamiť aj na prevenciu.

    - Reklama -