Oxford podľahol multikultúrnemu tlaku. Bude od historikov požadovať aj prácu o neeurópskych dejinách. Témami majú byť Martin Luther King či Gándí

    0
    Martin Luther King, americký baptistický kazateľ a bojovník za práva černochov (Autor: TASR)
    Zmeny na Oxforde sú výsledok snáh viacerých kritikov a aktivistov, ktorí protestovali proti tomu, že podľa nich osnovy a štúdijné odbory sú príliš „biele“, teda zamerané na britské a európske dejiny.  Vedenie Oxfordu nakoniec podľahlo a vyhovelo požiadavkám. Napísať prácu aj o „nebielich“ dejinách bude pre absolvovanie štúdia histórie povinné. 
     
    Nové študijné osnovy sú platné bez rozdielu pre všetkých študentov histórie na prestížnej britskej univerzite. Študenti si tak budú musieť vybrať k jednej téme z dejín ešte jednu, ktorá sa bude zaoberať témami z Blízkeho východu, Ázie alebo dejinami otroctva, či amerických Indiánov. 
     
    Zmena oxfordských požiadaviek na absolvovanie štúdia histórie vzišla z požiadaviek kampane s názvom „Prečo je moje štúdium biele?“ (Why is my curriculum white?). V tématických okruhoch na dodatočnú prácu bude napríklad zaradený Martin Luther King, Malcolm X a Mahatma Gándí. 
     
    Rozhodnutie o doplnení študijných osnov prišlo rok po incidente, pri ktorom sa oxfordská fakulta Oriel postavila proti požiadavkám aktivistov volajúcich po odstránení sochy Cecila Rhodesa. Niektorým študentom tmavej pleti totiž viktoriánsky imperialista odliaty z bronzu údajne pripomínal koloniálnu minulosť Británie. Paradoxné je, že práve z pozostalosti Cecila Rhodesa sa  dodnes vyplácajú štipendiá aj pre ľudí zo zahraničia. 
     
    Celý text v angličtine nájdete TU.
     
    - Reklama -