Ovládli školy a médiá, teraz chcú meniť spoločnosť. Klausov spolupracovník vidí na obzore problémy

    0
    Václav Klaus (vpravo) a Jiří Weigl (Autor: Hans Štembera)

    „V dnešnej západnej spoločnosti sa realizuje veľmi zásadný projekt premeny spoločnosti. Uskutočňuje sa veľmi potichu salámovou metódou a používa sa na neho termín liberálna demokracia. Ten zastiera podstatu zmeny, ktorá je podľa nás protiliberálna a protidemokratická,“ predostrel Weigl svoj názor s tým, že zástancovia liberálnej demokracie pochádzajú z ľavicových kruhov. V západnej Európe v 60. rokoch minulého storočia ako mladí demonštrovali za presadenie ľavicovejších princípov vo fungovaní spoločnosti. A ako čas plynul, títo mladí demonštranti sa presadili na vedúce pozície na politickej scéne a začali svoju predstavu sveta realizovať.

    Títo ľudia ovládli aj akademickú scénu, presadzujú sa v médiách a svoje myšlienky vraj dokázali prepašovať v podstate naprieč celým politickým spektrom. V praxi sa to potom prejavuje tým, že už vlastne vidíme len minimálne rozdiely medzi nemeckými pravicovými kresťanskými demokratmi, sociálnou demokraciou a Zelenými.

    Podľa Weigla navyše došlo k tomu, že sa väčšina dnešných politikov zaujíma len o práva menšín, o manželstvá homosexuálov a podobne. Politici prestávajú hľadať celospoločenský konsenzus a to je podľa Weigla problém.

    „Začína prevládať pohľad na spoločnosť ako na spoločenstvo menšín. Nie ako na celok seberovných občanov, ktorí demokratickými procedúrami vytvárajú väčšinový názor a podľa toho sa vládne,“ uviedol Weigl.

    Celé vyjadrenie nájdete na webe ČRo Plus.

    - Reklama -