Otrasie sa naša história opäť v základoch? Po Mečiarových amnestiách sa možno zrušia aj Benešove dekréty. Europoslanec si to vie predstaviť

    0
    Na snímke Edvard Beneš pri prejave k obyvateľom. (Autor: TASR)

    Slovensko-maďarské vzťahy sú pokojné ako už dlho nie. Narušiť ich môže europoslanec z SMK Pál Csáky, ktorý v denníku Mladá fronta Dnes povedal, že chce zrušiť dekréty prezidenta Edvarda Beneša, známe aj ako Benešove dekréty. Informuje o tom denník Nový Čas. „Pre nás sú problematické tie dekréty, na základe ktorých sa aplikoval princíp kolektívnej viny. Nechápem, prečo si nemôžeme sadnúť a tých 14 dekrétov, o ktoré ide, symbolicky zrušiť,“ povedal pre český denník Csáky.

    Europoslanec sa tiež vyjadril, že žiada 40 miliónov eur na podporu aktivít maďarskej menšiny. Poslanec z Mostu-Híd Peter Kresák, ktorý je zároveň aj ústavný právnik, hovorí, že otváranie dekrétov považuje za nemožné a nepotrebné. „Nepokladám za správne a potrebné otvárať túto tému,“ vyjadril sa Kresák s tým, že si nevieme predstaviť dosah otvárania dekrétov.

    Podpredseda parlamentu a zároveň aj predseda Mostu-Híd Béla Bugár Csákyho nápad označuje za predvolebný výkrik. Podľa neho boli pri kolektívnej vine poškodení aj nevinní ľudia, ktorí by si zaslúžili morálne odškodnenie. „Opakované výkriky pána Csákyho v predvolebnom období nás nepriblížia k vyriešeniu tejto krivdy. Škoda, že riešenie nenašiel vtedy, keď zastával post podpredsedu vlády,“ uzavrel.

    Čo sú Benešove dekréty

    Vtedajší československý prezident Edvard Beneš vydával v rokoch 1940 – 1945 dekréty, z ktorých vyplynulo, že všetci Nemci a Maďari sú zločinci a kolaboranti, na základe čoho im odňali majetky a pozemky. Česi sa Nemcom za dekréty ospravedlnili. Maďari ich vnímajú ako krivdu, lebo bola pri nich nastolená kolektívna vina.  

    - Reklama -