Otec atentátnika z Manchestru tvrdí, že jeho syn je nevinný. Polícia má podozrenie, že nešlo o osamelého útočníka. Zatkli viacero ľudí

    0
    Páchateľ manchesterského útoku Salman Abedi (Autor: Facebook, Britain First)
    Len 22-ročný mladík Salman Abedi, ktorý podľa britskej polície v noci z pondelka na utorok odpálil v Manchestri výbušninu, sa podľa jeho otca chystal do Saudskej Arábie a správal sa ešte pár dní pred útokom normálne. Vraj neinklinoval ani k radikálnemu islamu a nebol podľa otca ani napojený na militantov či radikálov. Samovražedný atentát Ramadan Abedi v prípade svojho syna vylúčil. 
     
    Otec muža podozrivého z teroristického útoku poskytol rozhovor pre AP z líbyjského Tripolisu s tým, že jeho syn bol v Líbyi pred približne šiestimi týždňami. Že by sa mladí Abedi pridal k militantom, však poprel. „Neveríme v zabíjanie nevinných. Toto nie sme my,“ uviedol Ramadan Abedi. 
     
    Priateľ rodiny Abediovcov pre denník The Independent uviedol, že Salman Abedi, podozrivý zo samovražedného atentátu, spolu so svojím bratom zostal v Británii, keď sa ich rodičia vrátili do Líbye aj so zvyškom rodiny. To bolo pred štyrmi rokmi. Obaja mladí Abediovci sa však údajne pravidelne vracali do vojnou rozvrátenej krajiny. 
     
    Ramadan Abedi utiekol z Tripolisu do Británie v roku 1993, keď na neho milície Muammara Kaddáfího vydali zatykač. Dostal politický azyl a jeho syn Salman Abedi sa už narodil v Spojenom kráľovstve. Vyrastal v Manchestri na južnom predmestí mesta a istý čas údajne navštevoval aj tamojšiu univerzitu.

    Zatknutých pribúda

    O tom, že mladík s líbyjskými koreňmi nebol v útoku „namočený“ sám svedčia informácie z vyšetrovania. „V súvislosti s útokom sme v noci nadnes zadržali tri osoby a dnes popoludní sme pomocou kontrolovaného výbuchu vstúpili do bytu v centre Manchestru. Polícia v súčasnosti na tomto mieste zaisťuje stopy,“ potvrdil šéf manchesterskej polície Ian Hopkins. 
     
    V rámci vyšetrovania útoku boli v Británii celkovo zadržaní už piati podozriví. „V súvislosti so strašným incidentom v Manchesterskej aréne sme dnes vykonali zatknutie vo Wigane. Muž v čase zadržania niesol balík, ktorý v súčasnosti skúmame,“ uviedla hovorkyňa manchesterskej polície. 
     
    K zatknutým pribudol ešte v utorok večer aj mladší brat pravdepodobného samovražedného atentátnika Hashem Abedi, ktorého zatkli členovia proti teroristického komanda v líbyjskom Tripolise, kde žije zvyšok rodiny.   
     
    autor: top, TASR
     
    - Reklama -