Ostal som šokovaný, čo urobil Fico. Mnohí naši členovia chcú vystúpiť z tejto vlády, hovorí nahnevaný Danko

    0
    Andrej Danko (Autor: TASR)

    Predseda parlamentu Andrej Danko sa vyjadril k najnovšej koaličnej kríze, pričom zdôraznil, že s premiérom Robertom Ficom nemá žiaden osobný problém a v politike sa podľa neho nemôžu brať veci osobne. „Do politiky som ´prestúpil´ zo súkromnej sféry, v ktorej som dlhé roky pôsobil. Zisťujem, že procesy v politike sú odlišné. V politike existuje rivalita a chápem, že premiér sa snaží oslovovať aj voličov SNS. Viem to ja podobne ako on, že medzi našimi a ich voličskými skupinami je istý prienik,“ priznáva pre Plus 7 Dní Andrej Danko s tým, že nechce rozoberať v médiách detaily rozhovorov s premiérom.

    „Je pravda, že nie vždy máme na seba ´šťastie´ a vyrozprávame si veci osobne. Ale to nemôže byť dôvod na to, aby sme si odkazovali veci cez médiá. To nikdy ničomu neprospelo,“ dodáva predseda parlamentu, pričom ho prekvapila informácia, ktorá sa šírila médiami, že zrušil koaličné stretnutie. On však tvrdí, že boli dohodnutí na súkromnom stretnutí a Fico mu ani raz nepovedal, že odvolá jeho ministra školstva Petra Plavčana.

    Ostal som šokovaný, čo spravil Fico

    Danko podľa vlastných slov ostal z konania premiéra šokovaný. „My sme sa spolu rozprávali o riešeniach aj o personálnych výmenách, a to nielen na úrovni ministra. Dvanásť hodín nato nastal úplný opak a ja som ostal len šokovaný, čo premiér urobil. Ani raz mi nenaznačil, že takto konať bude, a za týmto si stojím,“ hovorí Danko.

    Na otázku, či je medzi ním a Ficom dôvera, však priamo neodpovedal. Zdôraznil však, že v politike je to inak ako v súkromnej sfére, kde si človek môže vybrať priateľov. „V politike vám ´priateľov´ určia voliči. Ja som predtým Roberta Fica nepoznal. Nestretával som sa s ním. Do koalície sme nevstupovali s tým, že sa ideme priateliť so smerákmi,“ priznáva predseda parlamentu.

    Mnohí naši členovia chcú vystúpiť z tejto vlády

    Najväčším problémom je podľa Danka, aby sa neriešili mocenské boje, ale aby sa robila politika pre ľudí a posúvala sa krajina vyššie. „Politika na Slovensku, žiaľ, skĺzla do úplne nepochopiteľnej úrovne – kto je s Ficom a kto proti nemu, kto je so Sulíkom a kto proti nemu. Toto je podľa vás správne? Podľa mňa nie,“ hovorí Danko s tým, že ak chce presadiť program SNS, musí spolupracovať so stranami, ktoré nie sú po vôli.

    „Ako predseda koaličnej strany sa nemôžem len tak pozerať na to, ako niekto s radosťou a možno až cielene hádže špinu na SNS. Mnohí naši členovia chcú vystúpiť z tejto vlády, ale je mojou povinnosťou poradiť sa so všetkými štruktúrami strany a konať tak, ako to cíti naša členská základňa. Verím však, že je tu stále ešte možnosť dohody,“ uzavrel Andrej Danko.

    - Reklama -