Organizátori protestov akoby hodili uterák do ringu. Saskári sa však nevzdávajú a chcú predčasné voľby dosiahnuť v parlamente

    0
    Jana Kiššová, tímlíderka SaS pre podnikateľské prostredie a Richard Sulík, líder strany (Autor: df)
    Po odchode exministra kultúry Mareka Maďariča a bývalej šéfky rezortu spravodlivosti Lucie Žitňanskej odišli z vlády podľa Sulíka ľudia, ktorí mali záujem na zmene. 
     
    Podľa SaS neprídu po obmene kabinetu zmeny v školstve alebo zdravotníctve. „Neprídu ani v druhej polovici volebného obdobia. Ak niečo príde, tak prídu sociálne balíčky, aby ľudia zabudli na vraždu novinára a na to, akú hanbu premiér Slovensku urobil s Máriou Troškovou,“ zaútočil Sulík.  
     
     
    Líder SaS oznámil, že strana podáva návrh na vypísanie predčasných volieb do NR SR. Rokovať by sa o ňom malo na mimoriadnej schôdzi parlamentu. 
     
    SaS chce najskôr vyčerpať parlamentné možnosti na dosiahnutie predčasných volieb. Pri referende (o predčasných voľbách) vidia liberáli dve hlavné úskalia. Podľa Sulíka by to trvalo príliš dlho a druhý problém by podľa predsedu SaS nastal, ak by na prípadné referendum neprišlo potrebných 50 percent oprávnených voličov. 
     
    Sulík vyzval poslancov NR SR, aby zvážili zajtrajšie (23. 3.) hlasovanie o dôvere vláde Petra Pellegriniho. Najmä tí poslanci, ktorí sú súčasťou dnešnej koalície, by si mali podľa šéfa SaS uvedomiť, že ide o budúcnosť Slovenska.
     
    „My im nevieme nič ponúknuť. Žiadne eurofondy ani žiadne teplé miesta, ale vieme im zodpovedne povedať, že budú stáť na správnej strane a že ak budú rozhodovať podľa svojho vedomia a svedomia, tak túto vládu nepodporia,“ povedal Sulík na krátkej tlačovke. 

    Prekvapenie zo zrušenia protestov 

    Podpredsedníčka SaS Jana Kiššová dodala, že liberáli sú prekvapení rozhodnutím organizátorov a sama toto rozhodnutie údajne nechápe. „Organizátori akoby hodili uterák do ringu.“ 
     
    Kľúčová fáza zmien Slovensko podľa Kiššovej ešte len čaká. Podpredsedníčka SaS tvrdí, že ľudia chcú predčasné voľby. Kiššová pripomenula, že sa členovia SaS v organizovaní protestov proti vláde neangažovali. „Zúčastňovali sme sa na nich ako občania,“ dodala. 
     
     
    Kiššová uviedla, že poslanci a členovia SaS podporia ako občania zajtrajší pochod, ktorý vysokoškoláci zorganizovali ako náhradu za zrušený bratislavský protest Za slušné Slovensko. Ostatné slovenské mestá, v ktorých boli plánované protivládne pochody, svoje plány, zdá sa, nemenia. 
     
    Podľa poslanca Ľubomíra Galka je nová vláda pod vedením Petra Pellegriniho iba obmenou Ficovej vlády. Exminister obrany pripomenul kauzu sociálneho zariadenia Čistý deň, nezrovnalosti na pozemkovom fonde, kritiku zo strany učiteľov mierenú na ministerku školstva aj sporné nákupy armádnej techniky. „Toto rozhodne nie je dôveryhodná vláda, ktorej možno veriť,“ uviedol Galko v súvislosti s vyšetrovaním vraždy novinára Jána Kuciaka. 
     
     
    Tomáš Drucker menovaný do funkcie ministra vnútra nezabezpečí podľa Galka nič, aj keď možno odvolá policajného prezidenta Tibora Gašpara. Poslanec tvrdí, že v polícii sú dodnes mnohí „Kaliňákovi ľudia“. Ministrom vnútra mal byť podľa poslanca SaS niekto, kto je nezávislý od strany Smer-SD.  
     
    „Pán Drucker bude vydaný napospas Kaliňákovým ľuďom a som presvedčený, že sa to veľmi rýchlo ukáže,“ vyhlásil Galko. 
     
     
    Pripomeňme, že prezident Andrej Kiska vymenoval vládu Petra Pellegriniho až na druhý raz. V prvom zložení rekonštruovaného kabinetu nesúhlasil s obsadením postu ministra vnútra Jozefom Rážom mladším, ktorý sa pozná s exministrom Robertom Kaliňákom. Na druhý pokus bola vláda Kiskom schválená. Kaliňáka nakoniec nahradí Tomáš Drucker.
     
    - Reklama -