Organizátor študentských pochodov Straka otvorene: My nečítame, často len pozeráme Facebook a videá

    0
    Na snímke organizátori protestu, stredoškolskí študenti Karolína Farská a Dávid Straka (Autor: TASR)

    Študent bratislavského Gymnázia Jura Hronca, ktorý pochádza z Novej Dubnice, prezradil, že mladí dnes nevidia vzory medzi politikmi a rovnako ich príliš neoslovuje ani kvalita domáceho vysokého školstva.

    „Všetci zaujímaví spolužiaci automaticky po vyštudovaní medzinárodného programu International Baccalaureate odchádzajú do zahraničia. Keď sú to nejaké hlavy, jednoducho všetci idú preč. Určite by som nechcel byť na slovenskej univerzite, keďže som o nich počul veľa zlých názorov,“ povedal okrem iného.

    D. Straka zdôraznil, že pre generáciu jeho rovesníkov je už televízia, zdá sa, prekonané médium. Dnešní mladí už používajú iné formy médií. Web, Youtube a Facebook sú médiá, na ktoré stavili Straka a spol. Napríklad Google však, možno trochu prekvapujúco, nepoužíva.

    „Je to pravda, že telku som kedysi pozeral s babkou. Teraz už nie. Youtuberi nám však ukázali a inšpirovali nás v tom, že cez web sa toho dá veľmi veľa urobiť. Facebook nahradil pre mňa všetko. Stačí mi tam prísť a on ma hodí na rôzne weby. Nepoužívam Google, ak, samozrejme, nepíšem nejaký projekt.“  

    Straka prezredil aj to, odkiaľ čerpajú dnešní tínedžeri informácie. „My nečítame, často len pozeráme Facebook a videá. To by ste mali vedieť. Ak sa vrátim k politike. Tak tá strana, ktorá spraví videá s riešeniami, myslím, že vyhrá aj voľby.“

    Aj keď Straka predsa len následne dodal, že si občas aj niečo prečíta. Hoci „nepriamou cestou“. „Denník N alebo iné médiá si predsa neprečítam na webe. Otvorím si len Facebook, očakávam, že ma k nim on dovedie,“ spresnil.

    Celý rozhovor TU.

    Straka sa dotkol aj témy kotlebovcov, respektíve voličskej základne z radov najmladších voličov. A servítky si pred ústa nedával.

    „Kotleba je istou formou rebélie. V skutočnosti (mladí) netušia, prečo ho volia, nemajú ani šajnu. Kotleba povie, že chce vystúpiť z EÚ. Oni to poberú, a keď sa ich na to spýtam, tak nič dokopy nepovedia. Potom im poviem, že bez EÚ by napríklad moja sestra nemohla študovať v Škótsku, a povedia na to tak maximálne hm. No napriek tomu ho chcú voliť. Je to taký trend, rebélia, pretože chcú počuť svoj hlas,“ myslí si jeden z hlavných organizátorov Veľkého protikorupčného pochodu.  

    Práve spomínaná séria študentských protestov proti korupcii Straku i jeho ďalších spolužiakov zviditeľnila aj mediálne. Žeby sa však považoval za vodcu a hlas svojej generácie, povedať nemožno. Hoci… „Nevnímam sa ako líder, ale ľudia ma asi počúvajú. Možno preto, že nehovorím príliš komplikovane. Okolo seba mám množstvo ľudí, ktorí majú super názory, ale sú príliš komplikované, preto z nejakého dôvodu sa možno tak nešíria,“ dodal na záver.

    - Reklama -